Premiul Nobel deschide drumul tratarii cancerului (VIDEO)

Premiul Nobel deschide drumul tratarii cancerului (VIDEO)

1

Cercetarile privind mecanismele celulare de reparare a ADN-ului, utile in tratamentele ce vizeaza cancerul, au adus miercuri, pentru trei cercetatori, Premiul Nobel pentru Chimie.

Cercetatorul suedez Tomas Lindahl, americanul Paul Modrich si americanul de origine turca Aziz Sancar au studiat modul in care celulele repara fragmente de ADN distruse si ajuta, astfel, la salvarea informatiei genetice, a anuntat Institutul Nobel.

ADN-ul uman sufera modificari sub efectul radiatiei ultraviolete, dar si diverselor substante cu potential carcinogene. Alte “defecte” pot sa apara atunci cand ADN-ul este copiat in timpul diviziunii celulare, un proces care se produce de milioane de ori pe zi in organismul uman. Sunt insa sisteme moleculare care repara in mod constant ADN-ul. Studiile reprezinta un mare pas inainte in dezvoltarea de noi tratamente impotriva cancerului, precizeaza HotNews.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Chimie a revenit, de asemenea, la trei cercetatori, unul dintre ei fiind romanul Stefan Hell. Ei s-au ocupat de dezvoltarea microscopiei cu fluorescenta de super-rezolutie. De asemenea, Stefan Hell a introdus conceptul de “golire prin emisie stimulata” in microscopie.

Castigatorii Premiului Nobel vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze, adica circa 850.000 de euro.

Share.

1 Comment

  1. Iata ca aflat un subiect foarte bun prezentat intr-o maniera greu de gasit in netul din Romania. Acum, dupa ce am citit acest articol, vreau sa va comunic ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, atunci reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu intarzia sa ajungeti la timp unde aveti de mers. Multumesc!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.