Premiul Nobel pentru Medicina decernat pentru terapia cancerului

1

Doi oameni de stiinta care au descoperit cum sa lupte impotriva cancerului folosind sistemul imunitar al organismului au castigat Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina din 2018.

Premiul Nobel pentru Medicina a fost impartit anul acesta intre James P. Allison si Tasuku Honjo

Premiul Nobel pentru Medicina a fost impartit anul acesta intre James P. Allison si Tasuku Honjo, care au stabilit un principiu nou in tratamentul cancerului. Cercetarile lor s-au concentrat pe o noua metoda prin care sistemul imunitar sa lupte cu celulele canceroase.

Profesorul James P. Allison de la Universitatea din California, Berkeley, a studiat o proteina care functioneaza ca o frana a sistemului imunitar si a inteles potentialul inhibarii acestei frane pentru a elibera celulele sistemului imunitar care sa atace tumorile canceroase. Acest concept propus de imunologul american a fost dezvoltat ulterior intr-o noua metoda de tratare a pacientilor cu cancer.

Echilibrul intre acceleratorii si franele sistemului imunitar este esential in tratamentul cancerului. Sistemul imunitar trebuie sa fie suficient de angajat in lupta impotriva celulelor canceroase, insa nu trebuie sa fie excesiv de activ, pentru a nu distruge in proces si celulele si tesuturile sanatoase.

Fara legatura cu munca lui Allison, profesorul Tasuku Honjo de la Universitatea din Tokyo a descoperit functia altei proteine care actioneaza si ea tot ca o frana, dar cu un mecanism diferit. Terapiile dezvoltate pe baza descoperirii imunologului japonez s-au dovedit extrem de eficiente in lupta contra cancerului.

Terapia imuna cu puncte de control a revolutionat tratamentul pentru cancer, a declarat Academia Suedeza care a acordat premiul.

Expertii spun ca s-a dovedit a fi “izbitor de eficienta”.

Medicina este primul premiu Nobel acordat in fiecare an

Profesorul Allison, de la Universitatea din Texas, si Prof. Honjo, de la Universitatea din Kyoto, vor imparti suma premiului Nobel de noua milioane de coroane suedeze – aproximativ 1,01 milioane de euro sau 870.000 de euro.

Acceptand premiul, Tasuku Honjo a declarat reporterilor:

“Vreau sa-mi continuu cercetarea … astfel incat aceasta terapie imuna sa economiseasca mai multi pacienti decat oricand”.

Profesorul Allison a spus:

“Este un privilegiu extraordinar, emotional de a intalni pacientii cu cancer care au fost tratati cu succes cu blocada de control imunitar. Sunt dovada vie a puterii stiintei de baza, de a urma nevoia noastra de a invata si de a intelege cum functioneaza lucrurile. “

In prezent, exista un numar mare de abordari terapeutice pentru tratamentul cancerului, inclusiv chirurgia, radioterapia si chemoterapia. De altfel, pentru anumite strategii revolutionare s-au mai acordat premii Nobel in trecut.

Totusi, cancerele in stadii avansate raman dificil de tratat, ceea ce mareste nevoia pentru dezvoltarea unor noi strategii terapeutice. Multi oameni de stiinta sunt implicati in cercetari legate de tratarea cancerului, ceea ce duce la progrese remarcabile.

Tratarea celor netratabili de cancer

Sistemul nostru imunitar ne protejeaza de boli, dar are dispozitive de protectie pentru a nu mai ataca tesuturile proprii. Unele tipuri de cancer pot profita de acele “franari” si pot eschiva atacul.

Allison si Honjo au descoperit o modalitate de a dezlantui celulele noastre imune pentru a ataca tumorile prin oprirea proteinelor care pun franele. Si aceasta a dus la dezvoltarea de noi medicamente care acum ofera speranta la pacientii cu cancer avansat si anterior netratabil.

Terapia imuna cu puncte de control este utilizata de NHS pentru a trata persoanele cu cea mai grava forma de cancer de piele, melanomul.

Nu functioneaza pentru toata lumea, dar pentru unii pacienti pare sa fi functionat incredibil de bine, sa scape complet de tumoare, chiar si dupa ce a inceput sa se raspandeasca in jurul corpului.

Astfel de rezultate remarcabile nu au fost niciodata vazute anterior.

Profesorul Charles Swanton, de la Cancer Research UK, a felicitat castigatorii premiului, spunand:

“Datorita acestei lucrari inovatoare, puterea noastra inerenta a sistemului imunitar impotriva cancerului a fost realizata si valorificata in tratamente care continua sa salveze vietile pacientilor. ca melanom avansat, plaman si rinichi, aceste medicamente care stimuleaza imunitatea au transformat perspectivele pentru multi pacienti care au iesit din optiuni.

“Campul imens de imunoterapie pe care aceste descoperiri l-au precipitat este inca relativ in faza incipienta, asa ca este interesant sa analizam modul in care aceasta cercetare va progresa in viitor si ce noi oportunitati vor aparea”.

Premiul pentru literatura nu va fi inmanat in acest an, dupa ce organismul de atribuire a fost afectat de un scandal sexual abuziv .

Share.