Premiul Nobel pentru medicina 2016 acordat unui cercetator japonez

0

Premiul Nobel pentru medicina 2016 a fost castigat de Yoshinori Ohsumi, profesor la Institutul Tehnologic din Tokyo. Cercetatorul japonez este specializat in biologie celulara. Premiul Nobel ii revine pentru descoperirile sale in domeniul mecanismelor autofagiei.

Practic, Yoshinori Ohsumi a descoperit mecanismul prin care celulele isi distrug si isi recicleaza propriul continut, ceea ce ar putea duce la o mai buna intelegere a unor boli precum cancerul, Parkinson si diabetul de tip 2.

Profesorul japonez va primi un premiu de 8 milioane de coroane suedeze (echivalentul a 933.000 de dolari).

Autofagia (cuvant care provine din greaca auto – singura, fagein – a manca) este un proces prin care celula eukariotica isi poate recicla o parte a continutului ei. Practic, componentele celulare se degradeaza si se recicleaza singure.

Profesorul japonez a descoperit 15 gene esentiale pentru autofagie.

Descoperirile lui Ohsumi duc la o noua intelegere a proceselor prin care celula isi recicleaza continutul. Autofagia este un proces de importanta fundamentala in numeraose procese fiziologice, cum ar fi adaptarea la infometare sau raspunsul la infectii. Mutatiile genelor responsabile pentru autofagie pot cauza boli, iar procesul are legatura inclusiv cu cancerul si bolile neurologice, arata comitetul Nobel.

Conceptul de autofagie a aparut in anii 1960, cand cercetatorii au observat pentru prima data ca celula isi poate distruge propriul continut prin inchiderea lui in membrane. Se formeaza un „sac” de tip vezicula ce este transportat catre un compartiment de reciclare numit lizozom, unde continutul se degradeaza.

Intr-o serie de experimente inspirate, la inceputul anilor 90, Yoshinori Ohsumi a folosit drojdie de paine pentru a identifica genele esentiale pentru autofagie. El a identificat totodata mecanismele de autofagie la drojdie si a aratat ca un proces similar are loc si in celulele umane.

La mijlocul anilor 1950, oamenii de stiinta observasera un nou compartiment celular specializat, numit organella, care continea enzime ce digerau proteinele, carbohidratii si lipidele. Acest compartiment specializat, numit si lizozom, functioneaza ca un punct de lucru pentru degradarea constituentilor celulari. Cercetatorul belgian Christian de Duve a primit premiul Nobel pentru Medicina in 1975 pentru descoperirea lizozomului.

Noi observatii, in anii 60, au aratat ca o buna parte din continutul celular si chiar intreg continutul din organella se poate gasi in lizozom. Ca urmare, celula pare sa aiba o strategie pentru descarcarea de continut semnificativ in lizozom. Ulterior, s-a descoperit un nou tip de vezicula care transporta acest continut destinat distrugerii.

Gratie acestor cercetatori si lui Ohsumi, stim acum ca autofagia controleaza functii fiziologice importante, in care componentele celulare trebuie sa fie degradate si reciclate. Autofagia poate furniza rapid „combustibilul” pentru energia necesara si poate construi blocurile necesare pentru reinnoirea componentelor celulare. Prin urmare, este un proces esential de raspuns celular la infometare si alte tipuri de stres. In cazul infectiilor, autofagia poate elimina bacteriile si virusurile care invadeaza celula. Autofagia contribuie, de asemenea, la dezvoltarea embrionara si la diferentierea celulelor.

Celulele pot folosi autofagia pentru a elimina proteinele deteriorate, un mecanism de control care este esential pentru contracararea consecintelor negative ale imbatranirii.

S-a demonstrat ca in Parkinson, in diabetul de tip 2 si in alte boli ale batranetii exista legaturi cu o autofagie deficitara, iar mutatiile in genele autofagiei pot cauza boli genetice. De asemenea, disfunctionalitatile in mecanismul de autofagie sunt legate de aparitia cancerului.

In prezent, se fac cercetari intense pentru a pune la punct medicamente care sa se concentreze pe autofagie in legatura cu diverse boli.

Yoshinori Ohsumi s-a nascut in 1945, in Fukuoka, Japonia, si este profesor la Institutul de Tehnologie din Tokyo din 2009.

„Sunt extrem de onorat”, a declarat profesorul agentiei Kyodo, intr-o prima reactie dupa ce a aflat ca a luat premiul Nobel.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Medicina a fost acordat pentru descoperiri care au dus la elaborarea unor noi terapii in parazitoze intestinale ce provocau numeroase decese.

William C. Campbell si Satoshi Ōmura au fost recompensati pentru descoperirile lor in privinta unei noi terapii impotriva infectiilor cauzate de parazitii intestinali din familia viermilor rotunzi. Cealalta jumatate a premiului a revenit cercetatoarei chineze Youyou Tu pentru o noua terapie pentru tratarea malariei.

Marea majoritate a premiilor in medicina au revenit barbatilor, in cei peste o suta de ani de cand se decerneaza. Savantul de origine romana George Emil Palade a luat premiul Nobel pentru medicina in 1974.

Nobelul pentru Medicina este cel care deschide, in fiecare an, seria acestor distinctii ce recompenseaza realizari exceptionale din stiinta, literatura si pace.

sursa

Share.

Leave A Reply