Marian Burcea, presedintele CNAS a fost retinut de DNA

0

Marian Burcea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a fost retinut vineri dimineata de procurorii DNA. Marian Burcea este suspect de implicarea in fraudarea sistemului prin decontarea unor servicii medicale catre pacienti fictivi.

Marian Burcea a fost numit in functie in martie 2017. Anterior a ocupat postul de director general adjunct al Casei de Asigurari de Sanatate a Armatei.

Procurorii DNA au descins ieri cu mascatii la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si la Casa de Asigurari Bucuresti. Sunt suspiciuni ca mai multe firme care ingrijeau pacienti la domiciliu ar fi inregistrat sute de dosare pe numele unor bolnavi care nu existau in realitate.

Medicul Marian Burcea, ar fi inchis ochii la nereguli

Chiar presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, medicul Marian Burcea, ar fi inchis ochii la nereguli.

„In spitale am gasit puncte de lucru ale firmelor de ingrijiri la domiciliu. Aveau spatii inchiriate. Aveau agenti care se plimbau din salon in salon, oferind pliante si incercand sa ademeneasca pacientii, sa forteze medicii. Am discutat cu conducerea Casei Nationale. De fiecare data au fost foarte deschise. Am vorbit de curand cu domnul presedinte Marian Burcea. A fost deschis sa facem niste grupuri de lucru de control la domiciliul pacientilor, pentru trasparentizare”, spune Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Pacientilor.

Sprijinul pentru pacienti nu a mai venit. Procurorii anticoruptie spun ca in afacerea bolnavilor pe hartie era implicat chiar directorul Serviciului de Control si Antifrauda din Casa Nationala de Asigurari, chiar cel care trebuia sa descopere neregulile. Efectele fraudei: pacienti aflati pe listele de asteptare ale CNAS au murit inainte sa-si primeasca tratamentul.

„Unii au murit. A nu beneficia de ingrijire medicala la domiciliu inseamna intreruperea continuitatii actului medical. Sunt oameni care aveau tratamente precise, indicate la domiciliu si nu puteau beneficia, in timp ce pentru cei care nu aveau nevoie, in numele lor se deconta”, spune Vasile Barbu.

Asa sustin anchetatorii ca ar fi disparut trei milioane de euro din bugetul Casei Nationale de Asigurari. Procurorii DNA au facut perchezitii la 50 de adrese si au ridicat zeci de persoane pentru audieri.

A fost deschisa o adevarata cutie a Pandorei. Au fost gasite probe care ar duce spre un alt tun: sapte miloane de euro sifonati prin decontarea ilegala de medicamente pentru pacienti fictivi.

sursa

Share.

Leave A Reply