Preventia in sanatate, sustinuta de medicul Florin Bîrsășteanu! Se propun controale obligatorii la medicul de familie

Preventia in sanatate, sustinuta de medicul Florin Bîrsășteanu! Se propun controale obligatorii la medicul de familie

0

Fundația CardioPrevent a lansat luni, campania “Clipa”, al cărei scop este prevenirea hipercolestrolemiei familiale la adolescenți și adulți. Programul este, de fapt, unul menit să prevină bolile cardiovasculare și se va adresa, în principal, elevilor de clasa a IV-a.

În „Săptămâna Altfel”, nu mai puțin de 1.000 de copii vor beneficia de testarea gratuită a nivelului colesterolului. Acțiunea este susținută și de medicul timișorean, deputat de Timiș, Florin Bîrsășteanu care are mai multe propuneri pentru combaterea bolilor cardiovasculare.

Hipercolestrolemia familială este o boală genetică ce poate avea implicații foarte grave prin creșterea riscului apariției premature a evenimentelor cardiovasculare artrosclerotice, chiar la vârsta de 30-40 de ani. Tocmai pentru a combate astfel de situații, Fundația CardioPrevent va derula un prim proiect de prevenție, în perioada 17-21 aprilie, în Săptămâna Altfel. Atunci 1000 de elevi de clasa a IV-a dinTimișoara vor fi testați gratuit în ceea ce privește nivelul colesterolului. Acolo unde se vor depista rezultate în afara parametrilor normali, se va trece și la testarea, tot gratuită, a părinților.

Este un proiect fără precedent, CLIPA – Controlul LIPipidelor la Adolescenți și Adulți -. În premieră națională vom identifica riscul cardiovascular la copii. În România, unul din 200 de copii au colesterolul crescut din naștere, iar ei pot face infarct la vârsta de 30-35 de ani. Depistarea precoce face să putem trata acești copii, și să le schimbăm viața în mai bine”, a declarat Prof. Dr. Dan Gaiță, Președintele Fundației CardioPrevent.

Proiectul este susținut și de medicul Florin Bârsășteanu, care consideră că prevenția în sănătate poate fi susținută atât de administrația națională, cât și și de administrația publică locală prin construirea unui mediu propice în care copilul predispus la boli cardiovasculare să se poată dezvolta. Bârsășteanu este de părere că terenurile de sport, care ar trebui să existe în fiecare cartier din oraș, ar fi foarte utile pentru combaterea unor astfel de efecte.

E necesar un cadru legislativ care să aibă pârghiile prevenției. Iar pe lângă acest efort pe care trebuie să-l facă Guvernul prin miniștrii responsabili, este necesară o abordare și la nivel local. Vorbesc de crearea de condiții de mișcare, de resurse alocate sportului, de baze sportive în cartierele orașelor. Trebuie schimbată abordarea, trebuie să ne îndreptăm spre tineri și copii modernizând infrastructura ce duce la sănătate”, a declarat medicul Florin Bîrsășteanu care se declară un susținător al prevenției în sănătate, în diferite forme.

De exemplu, acesta propune ca în contractul-cadru care vizează drepturile și obligațiile pacientului, să se introducă, din 2017, un nou aliniat care să specifice obligativitatea medicului de familie de a testa în fiecare an, fiecare pacient înscris pe listele sale.

„Așa cum avem obligatoriu ITP-ul la mașină, ar trebui să avem obligatoriu un ITP la pacient. Medicul de familie ar trebui să aibă obligativitatea să-i pună an de an, viza. Este o măsură care ar putea ajuta măcar asigurații și am putea încerca, prin intermediul ONG-urilor, să introducem obligativitatea acestei vize de sănătate în contractul-cadru de anul viitor”, a mai punctat Bîrsășteanu care solicită și o dezbatere publică pe această temă.

(P)

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.