Preventie! Ii pasa firmei unde lucrezi de sanatatea ta?

Preventie! Ii pasa firmei unde lucrezi de sanatatea ta? (VIDEO)

0

Sa descoperi din fasa bolile angajatului este de dorit decat sa te pomenesti apoi ca are necazuri mari cu sanatatea – probleme pentru el, dar si pentru tine, firma! Vezi informatii esentiale despre preventie.

Conferinta “Prevent Ed” – “Prevent&Education”, un eveniment marca Medici’s, desfasurat la Timisoara, a avut in program prelegeri precum “De la training la MBA onsite” (Paul Pop – MSc.MBA), “Preventia Ocupationala & WHO – beneficii si legalitate” (Adrian Badescu, Clinicile Medici’s), “Preventie sezoniera si geopreventie – gripa si boli tropicale” (Emilian Popovici – Institutul de Sanatate Publica), dar si o masa rotunda “Health & Happy Factory”.

Dr. Adrian Badescu, Medici’s & Clinics CEO, a acordat, cu acest prilej, un interviu pentru Televiziunea Medicala.

– Ce a impus organizarea unui astfel de eveniment, explicati-ne conceptul de preventie la locul de munca?
– “Legea a impus, de mai mult de zece ani, medicina muncii – o forma de preventie, de preventie strict ocupationala, profesionala, rezolva sub 10% din total probleme de patologie. O preventie extinsa poate rezolva pana la 80-90%. Companiile se implica mai recent, se implica in pachete de beneficii. Sunt companii premium, care chiar tin la salariatii lor si le pasa de sanatatea si de problemele angajatilor.

– Practic, ce au de castigat participantii si, prin intermediul lor, firmele si publicul larg, legat de manifestarea de astazi?
– “Cred ca informatii. Ne-am straduit sa oferim informatii cat mai corecte, chiar daca unele dintre ele nu ne avantajeaza, am spus repetat in conferinta despre anumite lucruri, cum sunt pachetele de beneficii, si am recomandat asigurarile medicale, desi ne-ar avantaja ca o companie sa cumpere direct un abonament intr-o clinica si informatia corecta este foarte importanta si e la baza unui parteneriat. Daca vei construi un parteneriat cu un client, cu o companie, e mult mai important daca iti maresti cifra de afaceri de zece ori instant”.

– Ce investitie reprezinta programele de preventie pentru o firma, ce eficienta au sumele investite?
– “Sa stiti ca nu sunt foarte costisitoare, adica sunt chiar accesibile. Prin comparatie, o asigurare de sanatate de nivel low e undeva intre 5-10 euro si, daca vrei o asigurare mai consistenta, urca. Un pachet de preventie poti sa-l incepi de la un euro. Adica, pur si simplu, este echivalentul, pur si simplu, a unui pachet de medicina muncii, dar in care tintesti o plaja mult mai larga de boli si probleme”.

– Ce consecinte pot avea neaplicarea unor masuri de preventie la nivelul unor firme?
– “Cred ca sunt doua beneficii, sunt beneficii medicale, adica oamenii chiar sunt tinuti sanatosi, si sunt beneficii de motivare: oamenii pot sa vada ca sunt companii carora le pasa de ei si doresc sa faca o investitie. E un efort pentru companie, dar pana la urma fa o investitie si este firesc ca investitia respectiva sa fie cu niste rezultate. Daca respecti ghiduri de practica, daca respecti recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rezultate apar – se depisteaza foarte fecvent, va dau un exemplu doar, in zona cancerului de col, e foarte frecvent la femei, se depisteaza frecvent cazuri incipiente, de stadiu 0, 1, 2, adica stadii care sunt tratabile. Daca o femeie asteapta pana curge sange si doare deja, e stadiul 2, si cand medicina e foarte limitata, iar costurile – extraordinare“.

– Ati vorbit la un moment dat despre aspectele etice legate de programele de preventie, ca numar de analize.
– “Se poate vorbi despre un set de rangul 1, daca discutam doar analize de laborator, si poate fi extins cu un set de rang 2. Dar, in principiu, analize complete, intre 30 si 50 de analize, rezolva foarte mult dintr-un pachet de preventie. Ce vreau sa mentionez, e foarte greu sa depistezi cancerele doar cu analize si atunci trebuie sa mergi tintit si cu alte instrumente, cu examene Babes-Papanicolau pentru cancerul de col, cu ecografii sau mamografii pentru cancerul de san si asa mai departe. Cancerul de prostata, in cazul barbatilor, care intra ca screening, la peste 50 de ani, e favorabil, adica chiar poti sa-l fac cu o analiza”.

– Ce receptivitate ati constatat la nivelul mediului de afaceri timisorean si la nivelul angajatilor din Timisoara, legat de programele de preventie?

– “In Timisoara sunt foarte multe companii premium, e un semn bun, ca nu mai sunt companii care vin si folosesc doar o forta de munca foarte ieftina si platesc sub minimul pe economie. Au inceput sa intre companii premium, sunt foarte multe din zona IT sau chiar din industria automotive in zona premium si care ofera un pachet foarte larg de beneficii, serviciile medicale fiind doar un beneficiu”.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.