Prima banca de celule stem hematopoietice intr-un spital de stat

0

1159_articolJoi, 3 mai 2012, începând cu ora 9.00, va avea loc o conferință de presă organizată la Institutul Clinic Fundeni – cea mai mare instituție medicală din țara noastră – în cadrul căreia vă fi lansată prima bancă de celule stem hematopoietice înființată într-un spital de stat din România.

Institutul Clinic Fundeni inaugurează prima bancă de celule stem a unei unități sanitare de stat, ce îndeplinește în totalitate standardele europene care reglementează activitatea de procesare și conservare a celulelor vii.

Banca de celule stem reprezintă un compartiment special, dedicat în totalitate procesării și stocării de celule stem hematopoietice, asigurând o puritate a aerului de peste 99% pentru spațiul unde se desfășoară activitățile de preparare și validare a grefonului medular.

Banca de celule stem din cadrul Institutului Clinic Fundeni asigură condițiile obligatorii pentru procesarea celulelor stem hematopoietice, atât pentru pacienții cărora li se efectuează transplant medular la Institutul Clinic Fundeni, cât și pentru donatorii voluntari ale căror celule stem vor fi procesate în bancă. Înființarea acestei bănci vine în contextul în care Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este în curs de finalizare, ceea ce presupune accesul pacienților la celule de la donator neînrudit pentru transplant, atât din registrul național, cât și din registrele internaționale interconectate la acesta.

Procesarea celulelor stem hematopoietice în condiții de bancă reprezintă o condiție obligatorie pentru că celulele recoltate în România să poată fi trimise prin intermediul Registrului către orice centru de transplant medular din străinătate, acolo unde pot salva o viață. Astfel, banca de celule stem din cadrul Institutului Clinic Fundeni devine un partener indispensabil al Registrului Național de Donatori Voluntari.

Important este și faptul că Banca de Celule Stem a Institutului Clinic Fundeni îndeplinește toate criteriile pentru a deveni și prima bancă publică de celule de cordon ombilical dintr-un spital de stat, ceea ce înseamnă că, în viitor, vom putea accesa și această sursă de celule stem pentru a efectua proceduri de transplant.

Echipamentul de înaltă performanță medicală și sistemul de asigurare a protecției muncii pentru personalul care lucrează în sala de stocare criogenică fac din Banca de Celule Stem a Institutului Clinic Fundeni o unitate de elită din domeniul medical românesc, ce poate fi oricând comparată cu una similară din străinătate.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.