Primele transplanturi de cord de la donatori cu COVID-19, fara ca receptorii sa fie infectati in urma procedurii

0

Medicii italieni au reusit primele doua transplanturi de cord din lume de la donatori infectati cu COVID-19, dar care au decedat din alte cauze, fara ca persoanele care au primit o noua sansa la viata sa aiba anticorpi si sa fie contagiate in urma procedurii, potrivit Centrului National de Transplant Italian.

Pacientii sufereau de cardiopatii severe

Prima interventie a avut loc la spitalul Sant’Orsola din Bologna, la un barbat de 64 de ani, iar cea de a doua, la spitalul pediatric Bambino Gesu din Roma, la un adolescent de 15 ani.

Atat barbatul de 64 de ani, cat si adolescentul in varsta de 15 ani, sufereau de cardiopatii severe, se aflau pe lista de asteptare urgenta.

Pana acum, legislatia permitea doar transplantul catre receptori care au dezvoltat anticorpi dupa ce au trecut prin boala sau in urma cavvinarii.

“Gravitatea conditiilor clinice ale pacientilor i-a determinat pe medicii celor doua centre sa ceara autorizatie de transplant, chiar daca cele doua persoane nu aveau anticorpi” impotriva COVID-19, a explicat directorul Centrului National de Transplant, Massimo Cardillo.

Ambii pacienti sunt in strare buna si au fost externati.

Protocolul, primul de acest fel din lume care permite astfel de interventii, a intrat in vigoare in decembrie. De atunci, in Italia au fost efectuate 19 transplanturi, cele doua de cord si 17 de ficat.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.