Primul copil este bine sa il ai inainte de 30 de ani (VIDEO)

Primul copil este bine sa il ai inainte de 30 de ani. Sfaturile medicului Andreas Vythoulkas (VIDEO)

1

În România, la fel ca în alte ţări din Occident, vârsta la care femeile au primul copil este în creştere. Dacă în anul 1960 cei mai mulţi născuţi vii (în jur de 37%) aveau mame cu vârsta între 20-24 ani, în 2010 cei mai mulţi (29,6%) au avut mame cu vârsta între 25-29 ani, arată statisticile INSSE.

Pe măsură ce femeile amână momentul în care intenţionează să aibă copii, ele sunt cuprinse de îngrijorări referitoare la „ceasul biologic”.

Când este prea târziu pentru a face un copil?

“Este secolul unde femeile au crescut un pic cerintele: cauta jobul perfect, un salariu perfect, asteapta printul perfect, le cautam pe toate sa fie perfecte si la un moment dat ne trezim ca poate ca am facut o bucatica. O femeie, din punctul meu de vedere la maximum 35 de ani trebuie sa aibe un copil. Eu recomand la pacientele mele pana la 30 de ani sa aibe primul copil, dar sa zicem daca nu la 30 de ani atunci la 35 de ani. Deci nu devine o prioritate. Ovarele au varsta lor biologica. O femeie la 45 de ani poate sa arate ca la 25 de ani, dar ovarele au o varsta de 40 de ani si se comporta ca la o femeie de 40 de ani nu putem sa facem lifting la ovare. Ovarele au varsta lor biologica. 

Foarte multe femei au realizat ca in ultima perioada preferam sa congelam material genetic, sa nu ne prinda nepregatite cand vine printul. Cand congelam material genetic, dupa cativa ani e bine sa fie folosit, sa nu-l folosim dupa 10-15 ani.”, a spus Dr. Andreas Vythoulkas medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Specialiştii afirma că o femeie cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani are 30% şanse să nu aibă copii. De asemenea, în ghidul ASRM se menţioneaza că o femeie cu vârsta de 30 de ani are în fiecare lună 20% şanse de a rămâne însărcinată (cu alte cuvinte, din 100 de femei fertile cu vârsta de 30 de ani care încearcă să rămână însărcinate în cursul unui ciclu, 20 vor reuşi, iar 80 vor trebui să încerce din nou).

La vârsta de 40 de ani, şansele de a rămâne însărcinată scad la 5%, conform ghidului ASRM.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Primul copil este bine sa il ai inainte de 30 de ani. Sfaturile medicului Andreas Vythoulkas (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.