Primul lot de vaccin antigripal produs la Cantacuzino va fi distribut în decembrie şi ianuarie

Primul lot de vaccin antigripal produs la Cantacuzino va fi distribut în decembrie şi ianuarie

0

vaccin antigripalEugen Nicolaescu, a declarat că primul lot de vaccin antigripal produs la Institutul Cantacuzino va fi distribuit în ţară în 16 decembrie, iar ce de-al doilea, în 6 ianuarie.

La Institutul Cantacuzino s-a fabricat, până în prezent, jumatate din  cantitatea de doze de vaccin antigripal programată pentru 2013, respectiv 200 de mii de fiole.

Până la finele acestui an în cadrul Guvernului urmează să fie prezentată o strategie nouă a Institutului Cantacuzino urmează să fie prezentată o strategie nouă a Institutului Cantacuzino, a mai spus Ministrul Sănătăţii.

“Am avut cu domnul prim-ministru o discuție în timp ce se făcea această vizită și am convenit în felul următor. Că, până la sfârșitul anului, prezentăm o strategie nouă a Institutului Cantacuzino prin care să aducem la București și produsele care nu se mai fabrică la filiala din Iași. Vorbim de o serie de produse care sunt absolut necesare și importante. Împreună cu domnul prim-ministru am convenit, credem noi, că o să avem sprijinul Guvernului în continuare să dezvoltăm investițiile și să facem din această instituție ceea ce ea ar trebui să fie, o instituție strategică în acest domeniu”, a declarat Eugen Nicolăescu la finalul vizitei efectuate de premierul Victor Ponta la linia de producție a vaccinului contra gripei.

Pentru alte tipuri de vaccinuri, gen  Polidin, Cantastim, Nicolăescu a precizat că respectivele produse “au nevoie de punere în funcțiune a licențelor”.

“ANM ne-a spus că durează între un an și jumătate și doi ani reluarea fabricației. Noi încercăm cu forțe mai mari și mai puternice să reducem această perioadă cum am făcut și cu vaccinul antigripal. Dacă ar fi fost să respectăm ce ne-a spus ANM-ul ar fi fost la anul să facem. Vedeți că de anul acesta îl livrăm. Nu cât am vrut noi, dar am forțat zi și noapte, s-a lucrat aici, ceea ce înseamnă că se poate”, a declarat ministrul Sănătății.

Pentru anul viitor vor fi alocate în primul rând “cinci milioane de euro pentru finalizarea liniei de vaccin gripal cu acreditare GMP și, mai departe, să dezvoltăm BCG-ul”, a  amintit Nicolăescu.

Directorul general al Institutului Cantacuzino, Grațiela Drăghici, a declarat că speră ca producția pentru vaccinul BCG să fie reluată la finele anului 2014 sau cel târziu, la începutul anului 2015.

“Sperăm ca din 2014, tot cu sprijinul Guvernului, care știm bine că prin HG 320 a dat șansa Institutului Cantacuzino de a relua producția de vaccin antigripal, pentru că vaccinul BCG este un produs strategic, noi contăm pe sprijinul Guvernului și al premierului să reușim ca, de la sfârșitul anului viitor, începutul lui 2015, cel mai târziu, să reluăm producția de vaccin BCG”, a declarat directorul general al Institutului Cantacuzino.

La solicitarea premierului, Grațiela Drăghici a explicat ce înseamnă vaccin BCG.

“Este vaccinul antituberculoză cu care vaccinăm nou-născuții la naștere. Este vaccinul care protejează împotriva tuberculozei primare, (…) chiar dacă mai târziu există riscul de a se face tuberculoză secundară, totuși, acest vaccin protejează nou-născuții de tuberculoza primară”, a declarat directorul general al Institutului Cantacuzino.

Premierul Victor Ponta a felicitat conducerea ministerului Sănătății și pe cea a Institutului Cantacuzino pentru reluarea producției de vaccin gripal și a asigurat că Executivul va acorda tot sprijinul pentru dezvoltarea în continuare a fabricării de vaccinuri autohtone în cadrul instituției.

“Am vrut astăzi să merg împreună cu domnul ministru și cu cei de aici să văd un proiect la care eu, totdeauna recunosc, nu credeam că o să mai vedem vreodată vaccin produs în România la Cantacuzino, domnule ministru. Domnia sa a spus: ba da, o să vedem. Și a fost un pariu între noi pe care mă bucur foarte tare că l-am pierdut eu. (…) Înțeleg că este foarte avansată procedura nu doar de producție, ci și de omologare și că asta înseamnă că nu o să mai trebuiască să importăm o mulțime de lucruri pe care le importăm, o să fim din nou producători. Eu vreau doar să spun că din partea Guvernului va exista în continuare tot sprijinul, atât pe partea de legislație, cât și sprijin financiar. Și că, dacă acest proiect, până la sfârșit, se va dovedi unul de succes, merită felicitat și domnul ministru și toți cei care au pus umărul aici. De ani de zile am auzit despre Institutul Cantacuzino că se desființează, că se distruge, că nu mai rămâne nimic”, a declarat premierul la finalul vizitei făcute la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie Cantacuzino.

Victor Ponta a prezentat și prima fiolă de vaccin gripal primită din partea conducerii instituției.

“Da, am eu prima, dar înțeleg că, deja, sunt pregătite 200 de mii de doze până în jur de 15 decembrie și după aceea încă 200 de mii. Și anul viitor să vă dezvoltați și să fiți, din nou, producători”, a declarat premierul.

Întrebat dacă va folosi fiola de vaccin pe care a primit-o, Ponta a spus că are încredere în cei de la Cantacuzino și “o să îndemnăm împreună cetățenii să aibă încredere în producția românească”.

“O să mă și vaccinez, dar eu nu cu răceala am probleme. Cu alte lucruri”, a spus premierul.

Fiind întrebat despre situația din ultimii ani de la Institutul Cantacuzino și dacă va fi cineva tras la răspundere pentru cele petrecute anterior, Ponta a spus:

“Așa e soarta mea și a celor din echipa guvernamentală, să îndreptăm rând pe rând toate relele care s-au făcut în acești ani”.

“Dacă va fi cineva tras la răspundere, întrebați alte instituții care, sigur, sunt total independente și care, la un moment dat, o să tragă la răspundere pe cei care, nu doar la Cantacuzino, ci în toate domeniile și în toate părțile țării, au făcut lucruri rele”, a declarat Victor Ponta.

Premierul a fost însoțit în vizita sa la Institutul Cantacuzino de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, de directorul general al instituției, Grațiela Drăghici, la eveniment fiind prezentă și Ecaterina Andronescu, senator PSD.

sursa: http://www1.agerpres.ro/

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.