Primul pacient din istorie caruia i s-a transplantat o inima de porc modificat genetic a murit

Primul pacient din istorie caruia i s-a transplantat o inima de porc modificat genetic a murit

1

Primul pacient din istorie caruia i s-a transplantat o inima de porc modificat genetic a murit. David Bennett, in varsta de 57 de ani, a incetat din viata marti, potrivit reprezentantilor Centrului medical al Universitatii din Maryland, care au emis un comunicat in acest sens.

Benett a primit noua inima, de la un porc modificat genetic, in data de 7 ianuarie.

In ultimele zile, insa, starea sa de sanatate s-a deteriorat rapid. Cand medicii au constatat ca nu se mai poate face nimic pentru salvarea pacientului, acestuia i s-au acordat ingrijiri paliative si a putut comunica cu familia sa in ultimele ore de viata.

Barbatul suferea de o boala cardiaca in faza terminala, astfel ca transplantul cu inima de porc era singura sa sansa de supravietuire.

Pacientul cunostea riscurile

“Inainte de a consimti pentru a primi acest transplant, domnul Bennett a fost informat cu privire la toate riscurile cunoscute ale procedurii, precum si asupra faptului ca aceasta procedura este experimentala si exista si riscuri si beneficii necunoscute”, potrivit aceluiasi comunicat.

Benett a ajuns la spital in octombrie anul trecut, fiind tinut in viata de aparate. Specialistii au considerat ca starea sa nu permite un transplant cardiac clasic. In 31 decembrie, Administratia americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) a oferit autorizatia de urgenta necesara pentru interventia neconventionala.

Potrivit medicilor, inima transplantata de la porcul modificat genetic a functionat “foarte bine timp de cateva saptamani, fara a exista semne de respingere”, ceea ce demonstreaza, spun specialistii, ca inima unui animal poate continua sa functioneze intr-un corp uman fara respingere imediata.

Porcii reprezinta de mai multa vreme o potentiala sursa de organe pentru transplant, pentru ca organele lor se aseamana mult cu cele umane. Porcul din care provenea inima a fost modificat genetic pentru a nu mai produce un tip de zahar care este prezent in mod normal in toate celulele porcilor si care provoaca respingerea imediata a organului de catre organismul uman.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Primul pacient din istorie caruia i s-a transplantat o inima de porc modificat genetic a murit • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.