Primul transplant de cord efectuat în acest an la Târgu Mureş

Primul transplant de cord efectuat în acest an la Târgu Mureş

1

În noaptea de sâmbătă spre duminică la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, a fost realizat primul transplant de cord din acest, operația decurgând bine.

transplant de cord

Cordul transplantat provenea de la un donator de 37 de ani din Baia Mare aflat în moarte cerebrală. De la acesta s-au mai prelevat rinichii, ficatul și pancreasul. Operația a durat șapte ore.

Victor Zota, coordonatorul național de transplant, a spus că de la începutul anului și până în prezent au fost realizate 37 transplanturi hepatice, aproximativ 80 de rinichi, două de pancreas.

“Dacă pancreasul prelevat va îndeplini criteriile urmează să fie transplantat”, a precizat Victor Zota.

Un tanar din Damboviţa, bolnav de inimă, s-a nascut a doua oara dupa ce a beneficiat de transplantul de cord la Institutul de Boli Cardiovasculare din Targu Mures.

Este prima operaţie de acest tip, făcută aici dupa o pauză de doi ani în care salvarea de vieţi a fost întreruptă din motive birocratice. Intervenţia chirurgicală, care i-a salvat viata pacientului de 32 de ania durat şapte ore.

“Ni s-a spus că moare, la Târgovişte, că nu are nici o şansă, dar noi nu am renunţat. Eram disperaţi. I se invineţea buzele şi urechile şi nu mai ştiam ce să facem, nici domnii doctor de acolo nu ştiau” povesteste Lucretia Calangia, mama pacientului.

Dupa o pauză de doi ani, acesta este primul transplant de inimă, făcut la Târgu Mureş.

 “A crescut foarte mult rata donării, un lucru foarte bun, dar aşa cum am menţionat, pacienţii de la care putem prelua cordul trebuie sa împlinescă anumite condiţii, vârsta în primul rând, dar şi anumite condiţii metabolice pentru ca donatorul să fie eligibil” a explicat Horatiu Suciu, şef Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

sursa: http://www.agerpres.ro/http://stirileprotv.ro/

Share.

1 Comment

  1. Ianosi Doeian on

    …23 iulie…in urma cu 3 ani…ziua in care minunatii medici de la Institutul Inimii din Tg Mures in frunte cu Dl. Conf.Dr. Horatiu Suciu mi-au facut in premiera romaneasca reconstructia ventricolului stang…reconstructia inimii….ziua data de Dumnezeu ca sa renasc….si realizata de medici care au operat cu succes multi bolnavi,au redat speranta de viata dragostea si bucuria multor suferinzi….cardiaci…tineri sau varstnici….de aceea ma inchin Lui si-I multumesc….ma inchin si le doresc acelor medici si colectivului de acolo…. putere de munca si multa sanatate….Multumirile mele….aplauzele mele….si sanatate multa tututror ….

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.