Privatizarea asigurarilor medicale ar putea crea multe probleme

0

391_articolObservatorul Român de Sănătate (ORS) a lansat cel de-al doilea raport de cercetare, intitulat “Privatizarea asigurărilor de sănătate – evidențe din experiența internațională” . Lucrarea sintetizează experiența internațională din ultimii 20 de ani cu privire la potențialele consecințe ale reformei de privatizare a asigurărilor medicale.

Un punct cheie evidențiat de raport este că privatizarea asigurărilor medicale ar spori atât inechitatea, cât și ineficiența din sistemul romanesc de sănătate, chiar dacă România și-ar asuma o implementare rapidă și eficace a reformei.

„Experiența altor țări sugerează în mod consecvent că introducerea unui sistem privat de finanțare ar crea mai multe probleme decât ar rezolva. În plus, este un proces complex și costisitor, iar succesul lui este determinat, paradoxal, tot de capacitatea de guvernare a statului. De aceea, eforturile ar trebui concentrate mai degrabă pe reformarea instituțională a sectorului public”, a declarat Nicolae Done, Vicepreședinte ORS, doctorand în economia sănătății și politici de sănătate la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, SUA.

Rapoartele lansate de Observatorul Român de Sănătate sunt cu atât mai relevante cu cât primele două capitole din noul proiect al Legii Sănătății puse în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății ating problematica reformei spitalelor și pe cea a asigurărilor de sănătate.

„Cele două rapoarte lansate de noi până în acest moment, cel referitor la privatizarea asigurărilor și cel axat pe reforma spitalelor, reprezintă o primă contribuție a Observatorului la o dezbatere publică informată pe marginea noii Legi a Sănătății. Vom urmări atent dezbaterea și în continuare. Punctul cheie al întregului proces de elaborare a noii Legi este folosirea tuturor dovezilor disponibile pentru a rezulta un act normativ coerent și compatibil atât cu realitățile românești actuale, cât și cu evoluția predictibilă a acestora”, a declarat Adrian Gheorghe, Președinte ORS, doctorand în economia sănătații la University of Birmingham, Marea Britanie.

Pe 9 aprilie 2012, Observatorul Român de Sănătate a lansat primul raport de cercetare – „Reforma spitalelor publice – evidențe din spațiul european” , care prezintă o privire detaliată asupra reformelor ce au vizat statutul juridic al spitalelor publice în statele europene și oferă recomandări pentru reforma din România pe baza experienței acestor țări.

Despre Observatorul Român de Sănătate

Observatorul Român de Sănătate este o organizație non-guvernamentală care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor și a serviciilor de sănătate.

Domeniile de activitate ale Observatorului Român de Sănătate sunt Sănătatea publică și Analiza economică. Activitatea Observatorului Român de Sănătate se axează pe trei direcții: Cercetare, Comunicare și Educație.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.