Semne si simptome care ne arata ca avem probleme cu ficatul

Semne care ne arata ca avem probleme cu ficatul

0

Ficatul este un organ “tacut” si este unul dintre cele mai mari si mai importante organe care indeplineste multiple functii.

Rolul sau principal este de a prelucra alimentele si de a le transforma in nutrienti necesari bunei functionari a organismului.

Atunci cand ficatul este bolnav, functiile sale sunt incetinite sau suprimate. De cele mai multe ori, ficatul nu doare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum ne dam seama ca avem un ficat bolnav?
  3. Semnele unui ficat gras alcoolic (ciroza hepatica)
  4. Semnele unui ficat gras nonalcoolic (steatoza hepatica)

Cum ne dam seama ca ficatul nostru e bolnav?

Exista anumite semne care ne vorbesc despre suferinta ficatului. De aceea, trebuie sa le cunoastem pentru a sti sa le interpretam.

Semnele unui ficat gras alcoolic (ciroza hepatica)

Alcoolul poate fi considerat factor cauzal al ficatului gras alcoolic in momentul in care consumul zilnic de alcool pur depaseste 20 de grame la femei si 30 de grame la barbati. Cand ficatul este supus zilnic acestui supraefort de a procesa o cantitate mare de alcool, functiile sale au de suferit. Factorul major de risc este in acest caz alcoolul in stare pura. Indicatorii care trebui urmariti sunt pierderea rapida in greutate, malnutritia, senzatia de oboseala.

O forma mai severa a hepatitei alcoolice determina simptome cum sunt starea generala proasta, icter (ingalbenirea pielii, cauzata de cresterea nivelului bilirubinei) si, uneori, durere in zona ficatului.

Semnele unui ficat gras nonalcoolic (steatoza hepatica)

Nivelul crescut al colesterolului si obezitatea constituie doi dintre cei mai importanti factori de risc pentru un ficat cu depuneri excesive de grasime. Indicatorii importanti in acest caz sunt oboseala excesiva necorelata cu odihna cotidiana, pierderea nejustificata a poftei de mancare si implicit in greutate, precum si durerile abdominale.

Oboseala

Oboseala este cel mai frecvent simptom manifestat in cazul unei leziuni hepatice. Insa, intrucat este un simptom comun diabetului, bolilor de inima sau bolilor tiroidiene, e necesar ca el sa fie pus in corelatie si cu alte semne, astfel ca doar un medic poate stabili care este cauza oboselii cronice.

In cazul unui ficat bolnav, oboseala este insotita de tulburari de memorie si de dificultati in concentrare.

Nivel scazut de trombocite

In mod normal, trombocitele se gasesc in numar mare in fluxul sangvin, ele ajutand la coagularea sangelui. Multe dintre persoanele care sufera de afectiuni hepatice au un nivel scazut de trombocite, maladie care poarta numele de trombocitopenie.

Este o afectiune grava, dar care poate fi de multe ori un indicator-cheie atunci cand vine vorba despre diagnosticarea bolilor de ficat.

Greata

Greata este descrisa ca senzatia de a vomita, iar majoritatea oamenilor sunt familiarizati cu ea si cu toate neplacerile ei. Greata poate fi de scurta durata sau prelungita, iar in cazul din urma se poate dovedi debilitanta.

Exista mai multe cauze ale starii de greata, de la mentale, la fizice, insa si deteriorarea functiilor ficatului poate duce la aparitia acestui simptom. Impreuna cu o senzatie de letargie si oboseala, greata este unul dintre primele simptome de afectare a ficatului.

Edemul

Aparitia edemelor, in special la nivelul membrelor inferioare, reprezinta semnul unui exces de lichid colectat in diferite tesuturi si cavitati ale corpului. Aceste zone devin umflate, tumefiate. Edemele se pot manifesta si sub forma unui abdomen umflat, cunoscut sub denumirea de ascita. Pacientul poate avea aspectul unei femei gravide.

Icterul

Icterul sau hiperbilirubinemia este asociata de obicei nou-nascutilor si este, in mod normal, descrisa ca o ingalbenire a pielii sau a albului ochilor, care este rezultatul direct al unui exces de bilirubina, un pigment galbui.

Cand aceasta conditie afecteaza adultii este, de obicei, mai grava decat in cazul bebelusilor si reprezinta un indicator puternic de afectare a ficatului. In mod normal, ficatul descompune bilirubina, dar atunci cand acesta nu functioneaza corect, nu este in masura sa faca acest lucru.

Aparitia vanatailor

Predispozitia la aparitia usoara a vanatailor este semnul unor tulburari de coagulare a sangelui, frecvente in cazul persoanelor cu leziuni hepatice. Echimozele apar inexplicabil, neputand determina cu exactitate originea lor.

Pierderea apetitului

Pierderea apetitului pentru mancare si scaderea rapida in greutate reprezinta simptome care indica o afectiune serioasa a ficatului. In plus, durerile de stomac pot sta si ele la originea lipsei poftei de mancare.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.