Procedura endovasculara in premiera nationala la Spitalul Judetean din Timisoara

1

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “Pius Branzeu” din Timisoara redeschide, prin activitatea Clinicii de Chirurgie Vasculara, seria premierelor medicale nationale.

premiera

In cursul zilei de 25 iulie 2018, prof. dr. Mihai Ionac, seful Clinicii de Chirurgie Vasculara, impreuna cu medici radiologi interventionisti, au efectuat cu succes o procedura endovasculara in premiera nationala: trombaspiratie venoasa iliofemurala, urmata de stentare. Interventia endovasculara a avut scopul de a debloca o vena importanta din abdomenul unui tanar, in varsta de 19 ani, student al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara.

In urma unui traumatism inghinal stang, suferit de tanar in cursul unui joc de fotbal, acesta s-a prezentat in Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta “Pius Branzeu” din Timisoara, cu cresterea semnificativa in volum a membrului inferior stang, absenta pulsului si tulburari de sensibilitate si motilitate.

Pacientul a fost internat de urgenta in Clinica de Chirurgie Vasculara cu diagnosticul de Phlegmasia coerulea dolens, cea mai grava forma de tromboza venoasa profunda a membrului inferior. Avand in vedere gravitatea extrema a bolii, faptul ca blocarea circulatiei venoase a produs si oprirea circulatie arteriale, cu risc semnificativ de amputatie majora, medicii au optat pentru aspiratia pe cale endovasculara, cu ajutorul unui sistem modern, a cheagurilor de la nivelul venelor, redand astfel permeabilitatea axului venos al membrului inferior stang.

premiera

Procedura a fost suportata de Spitalul Clinic Judetean Timisoara

Procedura, finalizata cu montarea unui stent, destinat special pentru sistemul venos, a fost incununata de succes. Pana la recuperarea completa, pacientul va mai urma cateva proceduri, insa acest tip de interventie, realizat pentru prima data in Romania, a oferit acestui tanar sansa unui tratament echivalent cu cele europene si evitarea producerii unui handicap major.

Materialele necesare interventiei au fost achizitionate in totalitate din fondurile Spitalului Clinic Judetean de Urgenta ,,Pius Brinzeu Timisoara.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Procedura endovasculara in premiera nationala la Spitalul Judetean din Timisoara • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.