Multe dintre produsele traditionale care existau pana in prezent pe piata romaneasca nu erau, de fapt, traditionale. Ministerul Agriculturii a introdus criterii stricte de acreditare, si in jumatate din judetele tarii nu s-a mai eliberat niciun atestat.
Criteriile de baza pentru a putea fi atestat un produs traditional sunt: trebuie sa aiba macar 30 de ani si sa nu contina chimicale.
Din 4.400 de “produse traditionale” doar 275 sunt atestate
Astfel, din cei 4.400 de producatori, doar 275 au reusit sa demonstreze ca alimentele care se vand sub eticheta de “produse traditionale” sunt preparate traditional. Adica nu in cantitati industriale, si cu chimicale.
„Erau probleme legate de faptul ca produceau industrial si voiau sa vanda produse traditionale. Un produs traditional trebuie sa se diferentieze clar de alte produse din aceeasi categorie. Daca vorbim de branza gulianca, e ceva specific la ea – branza are un gust mai sarat, mai aromat”, a spus Viorel Morarescu, director in cadrul Ministerului Agriculturii.
Romania ajunsese sa aiba de 34 de ori mai multeproduse traditionale decat Franta si Italia
Trierea era necesara, pentru ca Romania ajunsese sa aiba de 34 de ori mai multe alimente traditionale decat Franta si Italia, recunoscute pentru gastronomia specifica. Dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari, in 19 judete nu mai gasim nici macar un singur produs traditional atestat oficial. Totusi, comerciantii continua sa faca profit de pe urma descrierii.
Altii pun etichete de produs traditional pe alimente obisnuite, sau chiar pe unele fabricate din ingrediente de import. Iar castigul este asigurat de pretul mare cu care sunt vandute acest produse.
De la inceputul anului au fost respinse 137 de dosare pentru reatestarea produselor traditionale.
1 Comment
Pingback: Despre relocarea la tara, teoria consumerismului … in viziunea lui Ion Creanga. | SACCSIV - blog ortodox