20 la suta dintre produsele traditionale romanesti sunt falsificate

0

20 la suta dintre produsele comercializate in Romania sub titulatura de produse traditionale sunt falsificate sau nu respecta parametrii prevazuti in specificatiile tehnice care au stat la baza emiterii atestatului de produs traditional, reiese dintr-un document al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), scrie www.profit.ro.

38 tone produse alimentare vandute sub titulatura de produse traditionale

Concluzia este rezultatul unui control efectuat de ANPC in domeniul produselor traditionale efectuat in cursul anului trecut, in cadrul caruia a fost verificata o cantitate de circa 38 tone produse alimentare vandute sub titulatura de produse traditionale, din care 7,4 tone (19,5%) nu se incadrau in prevederile legale.

Potrivit legislatiei, produsul traditional este un produs alimentar fabricat pe teritoriul national pentru care sunt utilizate materii prime locale, care nu are in compozitie aditivi alimentari, care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii.

Potrivit documentului citat, au fost controlati 240 operatori economici, la nu mai putin de 122 dintre acestia (51%) fiind constatate deficiente.

In urma controlului, ANPC a decis oprirea temporara de la comercializare a circa 6.912 kg produse alimentare, in valoare de 68.257 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate si oprirea definitiva de la comercializare a 16 kg in valoare de 387 lei, care prezentau data durabilitatii minimale depasita sau caracteristici care le faceau improprii consumului uman.

145 sanctiuni contraventionale dintre care 63 avertismente si 82 amenzi contraventionale

Totodata, ANPC a aplicat 145 sanctiuni contraventionale dintre care 63 avertismente si 82 amenzi contraventionale in valoare de 307.800 lei.

Masurile luate de ANPC au fost motivate prin faptul ca produsele comercializate la alti parametri decat cei prevazuti in specificatiile tehnice care au stat la baza emiterii atestatului si prin lipsa inscrierii logo-ului national, sigla care certifica ca produsul este atestat traditional, sau a afisarii atestatului de produs traditional.

Mai multe produse au fost identificate ca fiind etichetate cu termenul “traditional” fara ca produsele sa fie atestate si inregistrate de M.A.D.R. ca fiind produse traditionale.

Au fost identificate si neconcordante intre informatiile inscrise pe etichete si cele afisate la raft.

Potrivit Ordinului 724/1082/360/2013 privind atestarea produselor traditionale, nerespectarea conditiilor si criteriilor pentru atestarea produselor traditionale atrage luarea de masuri administrative prin anularea atestatului de produs traditional, radierea din Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT) si retragerea logoului de catre personalul structurii de specialitate din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in urma notificarii trimise de catre directiile pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sau Ministerul Sanatatii.

sursa

Share.

Leave A Reply