Programul de screening pentru cancerul de col uterin, de la teorie la practica

0

La aproape doi ani de desfasurare a programului de depistare a cancerului de col uterin, exista medici de familie in contract cu o retea de screening care nu au asigurat finalizarea depistarii active a cancerului de col uterin pentru nici o femeie! Constatarea vine din partea DSP Bihor – vezi cati medici de familie erau in aceasta situatie.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica a judetului Bihor si ai retelei de screening din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea s-au intalnit in cursul saptamanii trecute cu medicii de familie din teritoriile Marghita si Salonta. in cadrul acestor intalniri, medicii de familie neinscrisi intr-o retea de screening au fost informati privitor la documentele necesare pentru contract in vederea participarii la reteaua de screening. Mai mult de 20 de medici au depus, in cadrul intalnirilor, documentele in vederea validarii intr-o retea de screening.

Interesant este faptul ca, in judetul Bihor, dupa aproape doi ani de desfasurare a programului de depistare a cancerului de col uterin, exista un numar de 25 medici de familie in contract cu o retea de screening (16 in reteaua Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea si 9 in reteaua Spitalului Pelican Oradea) care nu au asigurat finalizarea depistarii active a cancerului de col uterin pentru nici o femeie din grupa de varsta eligibila inscrisa in lista proprie. Repartitia acestor medici pe unitati administrativ-teritoriale ale judetului este urmatoarea: un medic de familie din Alesd, Balc, Batar, Bratca, Buduslau, Buntesti, Campani, Cetariu, Chislaz, Finis, Holod, Osorhei, Pomezeu, Salonta, Stei, Uileacu de Beius; doi medici de familie din Oradea, Ineu, Santandrei; trei medici de familie din Valea lui Mihai.

”In conditiile in care fondurile alocate pentru aceasta activitate nu au fost utilizate de catre cele doua retele, informam ca sunt fonduri suficiente pentru screening si invitam populatia feminina eligibila sa se adreseze medicilor de familie pentru indrumare la examinarea citologica gratuita in vederea depistarii cancerului de col uterin”, precizeaza DSP Bihor.

Programul de screening al cancerului de col uterin: cui se adreseaza

Programul de screening al cancerului de col uterin consta in preventia secundara a cancerului de col uterin prin testarea periodica, la un interval de trei ani, prin metoda frotiului cito-vaginal Babes-Papanicolau a populatiei feminine cu varste cuprinse intre 25 – 64 ani, se arata in normele metodologice privind organizarea si desfasurarea programului de screening pentru cancerul de col uterin. Programul national de screening pentru cancerul de col uterin se adreseaza femeilor in varsta de 25-64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, netestate citologic in ultimii trei ani. Testarea in cadrul programului organizat de depistare precoce a cancerului de col uterin se va opri la femeile care au implinit varsta de 64 de ani numai daca acestea au ultimile trei examene citologice Babes-Papanicolau normale.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.