Programul de depistare activa precoce a cancerului de col uterin

Programul National de depistare activa precoce a cancerului de col uterin

0

Ministerul Sanatatii va derula si in acest an Programul National gratuit de depistare activa precoce a cancerului de col uterin.

“Am luat decizia de a continua acest program in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si pentru reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora. Foarte important pentru noi este si cresterea gradului de informare a populatiei pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae BANICIOIU.

cancerului de col uterin

Prin programul de depistare a cancerului de col uterin se doreste depistarea bolii cat mai repede

Prin implementarea programului de depistare a cancerului de col uterin,  Ministerul Sanatatii urmareste in primul rand, depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate.

Programul gratuit al MS se adreseaza tuturor femeilor cu varste cuprinse intre 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.

In cadrul programului de depistare a cancerului de col uterin exista un numar 97 de retele unde se recolteaza probe pentru testarea Babes- Papanicolau.

Pentru efectuarea tesului Babes- Papanicolau in cadrul programului, o femeie care este eligibila trebuie sa se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare si pentru a obtine date despre centrul de recoltare. Dupa recoltarea intr-un centru specializat, femeile primesc rezultatul dupa 30 de zile, la medicul de familie. Daca acesta este pozitiv, vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, daca rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare dupa 5 ani.

Programul de depistare a cancerului de co uterin benefiaciaza anul acesta de un buget de peste 13 000 000 de lei

Programul de testare gratuita a femeilor este coordonat de noua unitati regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice ‘Prof. dr. Alexandru Trestioreanu’ din Bucuresti si ‘Prof. dr. I. Chiricuta’ din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta ”Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului ‘prof. dr. Alfred Rusescu’, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures.

Programul de depistare a cancerului de col uterin a debutat in luna iunie a anului 2012

Potrivit raportarilor transmise de Unitatea de asistenta tehnica si management (UATM) a Institutului National de Sanatate Publica (INSP), unitate care coordoneaza Programul national, din luna iunie 2012 si pana la sfarsitul trimestrului I din 2014 un numar de 606 132 femei au efectuat testul Babes-Papanicolau. La peste 32 600 dintre acestea au rezultat teste pozitive, iar la 1312 au fost depistate leziuni maligne.

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.