Programul National de Oncologie la control

0

472_articolCSEKE Attila, ministrul Sănătăţii a verificat modul de derulare a Programului Naţional de Oncologie în unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii, într-o întâlnire cu managerii acestor unităţi.

În prezent, toate cele 11 spitale aflate în reţeaua MS, prin care se derulează Programul Naţional de Oncologie, au stocuri suficiente pentru asigurarea tratamentului oncologic al bolnavilor aflaţi în evidenţă, cel puţin până la data de 1 iunie 2011. Unităţile au finalizate licitaţii de achiziţie în acord- cadru sau au în derulare licitaţii în regim de urgenţă, atât pentru medicaţia standard, cât şi pentru unele molecule, care se eliberează cu aprobarea comisiilor constituite la nivel caselor de asigurări judeţene, sau a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„Avem semnale că mai sunt disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu medicamente oncologice injecatbile sau hormonale în unele din cele 79 spitale aflate în administrarea autorităţilor locale care derulează programul, deoarece aici nu s-au organizat la timp licitaţii. Dacă nu se organizează achiziţiile în regim de urgenţă, există riscul ca bolnavii care nu vor găsi tratament în aceste unităţi să se îndrepte înspre unităţile care şi-au făcut aprovizionarea, riscându-se supraîncărcarea şi chiar blocarea acestora. Cer public autorităţilor locale măsuri ferme de sancţiune, mergând până la încetarea contractului de management, pentru cei care nu şi-au făcut treaba”, a declarat ministrul Sănătăţii în timpul întâlnirii.

Ministrul CSEKE le-a spus şi managerilor din reţeaua proprie că va controla personal modul de derulare a programului de oncologie în unităţile MS.

Ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila a cerut preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, să dispună măsurile necesare, astfel încât fondurile din programul de oncologie să ajungă la spitale în timp real, nu cu întârzieri şi în sincope. De asemenea, colaborarea caselor judeţene cu spitalele este una greoaie şi netransparentă, aşa cum au reclamat toţi managerii unităţilor sanitare.

autor: Maria Rohnean

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.