Proiect pentru combaterea obezitatii in Timisoara si Szeged

0

995_articolUniversităţile din Timişoara şi Szeged se reunesc într-un proiect cu finanţare europeană, pentru combaterea obezităţii în rândul studenţilor.

Bolile cardiometabolice sunt principalele probleme de sănătate responsabile de creşterea mortalităţii în  România şi Ungaria. Potrivit EuroAspire III (cel mai mare studiu epidemiologic, în prevenirea bolilor cardiovasculare în Europa) 69% dintre români şi 53% dintre maghiari nu efectuează activităţi fizice regulate.

Obiectivele proiectului:

  • consolidarea cooperării transfrontaliere dintre specialiştii în prevenirea obezităţii şi afecţiunilor cardiovasculare şi metabolice din cele două zone geografice.
  • evaluarea prevalenţei supraponderabilităţii şi a factorilor de risc cardiometabolic în rândul studenţilor din cele două centre universitare.
  • creşterea calităţii vieţii studenţilor prin programe care promovează schimbarea stilului de viaţă.

În cadrul proiectului vor fi selectaţi 1000 de studenţi, 600 din Timişoara şi 400 din Szeged, cărora le va fi evaluată compoziţia corporală şi riscul cardiometabolic.

De asemenea, se vor organiza şase seminarii educaţionale de formare, care vizează modificarea stilului de viaţă. Temele vor fi:

  1. Obezitatea ca factor de risc pentru bolile cardiovasculare şi metabolice
  2. Dieta sănătoasă, comportamente nutriţionale şi managementul stresului
  3. Activitatea fizică optimă pentru prevenirea şi tratamentul obezităţii şi a bolilor asociate.

Iniţiatorii programului se aşteaptă la o creştere a coeziunii sociale în rândul studenţilor, dezvoltarea cunoştinţelor şi a deprinderilor unui stil de viaţă sănătos, precum şi a celui de apartenenţă la un grup de sprijin. De asemenea se urmăreşte facilitarea dezvoltării comunea cooperării transfrontaliere dintre Timişoara şi Szeged, cu scopul de a pune în aplicare soluţii eficiente pentru prevenirea bolilor cardiovasculare şi metabolice în această zonî geografică.

autor: Maria Rohnean

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.