Vaccinarea elevilor ar putea sa se faca la medicul de familie

Proiect: Vaccinarea elevilor ar putea sa se faca la medicul de familie

0

Un proiect aflat, in prezent, in dezbatere publica, prevede ca vaccinarea elevilor sa se poata face la medicul de familie, si nu in cabinetele de medicina scolara, cum se intampla in prezent.

Vaccinarea prin campanie scolara

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, aceasta decizie este justificata prin faptul ca vaccinarea prin campanie scolara prezinta numeroase dezavantaje legate de lipsa cabinetelor de medicina scolara, dificultatile in urmarirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existenta unor copii nescolarizati, existenta in aceeasi clasa a copiilor cu ani de nastere diferiti, repetenti, veniti prin transfer din alte unitati de invatamant, complianta redusa la vaccinare a parintilor copiilor inscrisi la un medic de familie, altul decat cel care realizeaza vaccinarea in campanie, dificultati in recuperarea restantierilor, dificultati in supravegherea si raportarea de medicul vaccinator a cazurilor de reactie indezirabila.

“Nu ni se pare corect ca vaccinarile din campania scolara sa fie luate din scoli. Este mult mai usor de vaccinat in campania de vaccinare la o scoala unde copiii sunt in acelasi loc. Va fi foarte greu sa vaccineze medicul de familie si aici ar exista doua posibilitati: fie un medic de familie ar prelua scoala din punctul de vedere al vaccinarilor, cu acest lucru nu vom fi de acord niciodata, sau situatia in care vor fi plimbati parintii, fiecare la medicul lui de familie in masura in care au timp si vor. Peste tot in lume exista tendinta de a nu mai vaccina copiii. Ne confruntam din ce in ce mai des cu epidemii. Daca ati fost atenti, in SUA s-au confruntat cu o epidemie foarte mare de rujeola, pentru ca anumite contingente de copii nu s-au mai vaccinat cu vaccinul antirujeolic. Cu acelasi lucru ne vom confrunta si noi iar faptul ca punem piedici in realizarea acestor vaccinari, in loc sa alegem calea mai usoara, alegem calea mai complicata, atunci ne vom trezi cu epidemii si vom vedea atunci ce vom face”, a declarat marti Silvia Spiridon, presedintele executiv al Federatiei Sindicale Hypocrat, in cadrul unei dezbateri desfasurate la Ministerul Sanatatii.

Unii dintre parinti refuza din principiu vaccinarea copiilor

Intrebata daca se urmareste desfiintarea cabinetelor scolare, liderul sindical a spus ca “aceasta este tendinta”.

“Sunt in jur de 4.000 de cadre medicale scolare la nivel national. Ar trebui un medic de scoala sa aiba 1.500 de copii si medicul ajunge in unele locuri si la 4.000 de copii. Se duc si pe la cate zece unitati. La asistenti normativul ar fi intre 100-900 de copii iar la medici, maximum 1.500. Ar fi o greseala sa se scoata campaniile de vaccinare din cabinetele scolare”, a sustinut Spiridon.

Vaccinarea a scazut dramatic in fiecare an

Pe de alta parte, Amalia Serban, director in Ministerul Sanatatii, a subliniat ca vaccinarea a scazut dramatic in fiecare an.

Astfel, in cazul poliomielitei vaccinarea scade in fiecare an cu cate un procent.

“Sunt 700 de medici scolari in cabinetele medicale. Medicul scolar nu are timpul necesar sa informeze parintii. Medicul de familie cunoaste foarte bine situatia copilului”, a spus directorul, care a mentionat ca pentru fiecare vaccin facut medicul de familie ar putea fi platit cu 10 lei.

Secretarul de stat in MS Alin Tucmeanu a afirmat ca este pentru vaccinarea copiilor la medicii de familie, insa acest lucru mai trebuie dezbatut.

“Trebuie gasita o solutie pentru medicii scolari, unde vor functiona. Eu cred ca este mai bine ca vaccinarea sa se faca la medicul de familie. Medicii de familie vor intra la plata per serviciu”, a spus Tucmeanu.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.