Propunere: UMF ”Carol Davila” sa preia Institutul Cantacuzino

Propunere: UMF ”Carol Davila” sa preia Institutul Cantacuzino

0

Are datorii de 5 milioane de euro, doar 500 de angajati si niciun vaccin pe linia de fabricatie! Vorbim de Institutul Cantacuzino – ce solutie vede ministrul Educatiei, Sorin Mihai Campeanu!

Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Mihai Campeanu, a transmis saptamana trecuta o scrisoare academicianului Ioanel Sinescu, rector al Universitatii de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” din Bucuresti, in care ”isi exprima disponibilitatea de a identifica impreuna solutii in vederea deblocarii situatiei existente la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino”. Mai precis, ministrul propune rectorului Ioanel Sinescu sa preia coordonarea acestui institut – Institutul Cantacuzino.

”Avand in vedere competenta, expertiza precum si interesul manifestat in ultima perioada de catre reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucuresti, fata de situatia Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie ‘Cantacuzino’, va rugam sa aveti amabilitatea de a analiza posibilitatea ca universitatea pe care o conduceti sa preia coordonarea acestui institut”, se precizeaza in documentul remis conducerii UMF ”Carol Davila”, legat de Institutul Cantacuzino.

Ministrul Educatiei sustine ca a facut aceasta propunere caci UMF ”Carol Davila” ”beneficiaza de cei mai buni specialisti in domeniul de activitate al institutului, cadre didactice universitare cu recunoastere internationala, dar si de persoane cu experienta si rezultate remarcabile in ceea ce priveste managementul unitatilor si institutiilor din domeniul medical’. Aceasta, dar si interesul manifestat de reprezentantii universitatii fata de viitorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie ”Cantacuzino” – Institutul Cantacuzino, fac din UMF ”Carol Davila” – ”cea mai potrivita institutie pentru a prelua si eficientiza activitatea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie ”Cantacuzino”.

Institutul Cantacuzino – istoric

Institutul de Seruri si Vaccinuri ”Dr. Ion Cantacuzino” a fost infiintat prin legea publicata in MO in 1921 si promulgata de regele Ferdinand la 13 iulie 1922 cu Decretul No. 3068. S-a transformat in regia autonoma ”Institutul Cantacuzino”, fondata prin Decizia Guvernului Nr. 1247 din 4 decembrie 1990, bazata pe Legea Nr. 15/ 1990 privitoare la reorganizarea intreprinderilor de stat in regii autonome si societati comerciale. A fost reorganizat in institut public in regim extrabugetar, prin HG 133 din 30/03/1994, ca Institutul Cantacuzino. Alte etape: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie ”Cantacuzino”/ I.N.C.D.M.I. ”Cantacuzino”, in coordonarea Ministerului Sanatatii si Familiei prin HG 1563/ 2008 si trecut in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale prin HG 844 /2014.

Obiectul de activitate al I.N.C.D.M.I. – Institutul Cantacuzino cuprinde activitati de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica in materie de infectii bacteriene, virale si parazitare si in domeniile biologiei celulare si moleculare, imunologiei, biotehnologiei si geneticii microbiene, activitati de asistenta tehnico-metodologica, activitati de sanatate publica, precum si acordarea de servicii specializate, activitati de formare, specializare, perfectionare profesionala si pregatire postuniversitara de specialitate, dar si activitati de productie de preparate biologice profilactice si terapeutice, reactivi biologici de diagnostic, reactivi imunochimici, medii bacteriologice si pentru culturi celulare, dispozitive medicale, hrana granulata standardizata pentru animale de laborator etc. si comercializarea acestora in tara si strainatate.

”Urmare a gestionarii deficitare a resurselor, anul 2015 a gasit Institutul ‘Cantacuzino cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajati din cei 1.600 cati erau in 1989 si niciun vaccin pe linia de fabricatie. Inventarul produselor pe care Institutul Cantacuzino nu le mai fabrica din cauza licentelor pierdute in 2011 cuprinde 9 vaccinuri, 6 seruri terapeutice, 7 seruri imunomodulatoare (ex. Polidin, Cantastim) si un ser antigen pentru IDR”, precizeaza ministerul lui Campeanu.

In acest context, demersul ministrului Sorin Mihai Campeanu ”se pliaza pe eforturile pe care Guvernul Romaniei le intreprinde”, in privinta datoriilor institutului catre bugetul de stat si a datoriilor istorice acumulate.

Si Victor Ponta sustine ideea: “Am fost informat si sustin aceasta propunere. Poate fi o solutie reala si pe termen lung”, a scris premierul, luni, pe Twitter.

Raspuns pe Facebook despre propunerea privind Institutul Cantacuzino: este neserioasa!

”Cred ca se poate observa cu ochiul liber cum fiecare minister incearca sa scape de problema din curtea lui. Intai ministerul sanatatii arunca problema la ministerul educatiei si cercetarii. Acum, acesta incearca sa o arunce la UMF Carol Davila. O propunere neserioasa, facuta fie din incompetenta, fie in bataie de joc, sfidatoare. Cum poti pune o universitate (oricat de prestigioasa ar fi) sa se ocupe de o institutie de importanta strategica??? Ce este in mintea acestor guvernanti? Statul roman trebuie sa se ocupe de INCDMI Cantacuzino! Daca avem epidemie in tara, cine se va ocupa de ea? UMF Bucuresti?”, se transmite pe pagina de Facebook ”NU desfiintarii Institutului Cantacuzino!”. Cu o precizare: ”Aceasta pagina este moderata de studenti medicinisti si nu reprezinta Institutul Cantacuzino din punct de vedere legal”. (foto https://www.facebook.com/salvamINCDMI?fref=ts)

Raspunsul venit din mediul virtual este clar: ”Institutul Cantacuzino este un INSTITUT STRATEGIC si trebuie tratat ca atare de catre STATUL ROMaN!”.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.