Proteste majore in Bucuresti organizat de Cartel Alfa

0

Aproximativ 10.000 de oameni vor participa la proteste organizate de la ora 11:00 de Confederatia Sindicala Cartel Alfa, in Piata Victoriei.

Sindicalistii cer blocarea transferului taxelor sociale de la angajator catre angajat si modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii si incheierii contractelor colective de munca la toate nivelurile.

Protestatarii sunt nemultumiti ca executivul se gandeste sa transfere integral contributiile sociale in sarcina angajatilor, in acest fel le vor scadea salariile. In plus, spun ei, sporururile le vor scadea la 30 la suta, in conditiile in care sunt angajati in sanatate care au sporuri de 50-100 la suta.

Restrictii de trafic in Bucuresti pentru proteste din Piata Victoriei

Politistii anunta ca traficul rutier va fi restrictionat, miercuri, pentru desfasurarea protestului anuntat de Confederatia Cartel Alfa. Mitingul se va desfasura intre orele 11.00 – 16-00.

Potrivit Brigazii Rutiere, traficul rutier este restrictionat in intervalul orar 08.30-16.30, dupa cum urmeaza:

• Sos. Kiseleff, intre str. Arh. Ion Mincu si Piata Victoriei si la nevoie de la Arcul de Triumf, in functie de numarul participantilor/mijloacelor de transport;
• Traficul rutier din Piata Victoriei va fi resistematizat prin asigurarea traficului rutier in dublu sens, in fata Guvernului Romaniei, intre Bd. Aviatorilor si Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascar Catargiu;
• Nu se va permite accesul in Piata Victoriei din Str. Buzesti, din Bd. Nicolae Titulescu, respectiv din Bd. Ion Mihalache, restrictia mentinandu-se pana la finalizarea activitatii;
• Pe str. Paris, traficul va fi directionat doar catre Bd. Aviatorilor;
• Pe breteaua Iancu de Hunedoara, traficul va fi directionat doar catre Bd. Aviatorilor.

Rute alternative:

– Piata Presei Libere – Bd. Kiseleff – Piata Arcul de Triumf – Piata Charles de Gaulle – Calea Dorobantilor – Sos. Stefan cel Mare;
– Piata Presei Libere – Piata Montreal – Bd. Marasti – Bd. Ion Mihalache –Str. Buzesti – Str. Berzei;
– Bd. Aerogarii – Str. Capitan Alexandru Serbanescu – Str. Barbu Vacarescu – Sos. Stefan cel Mare.

In opinia sindicalistilor Cartel Alfa, propunerea guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajat la angajator reprezinta un experiment singular, ale carui consecinte negative vor fi suportate exclusiv de lucratori. De asemenea, sustin sindicalistii, plata contributiilor sociale exclusiv de catre angajat nu este aplicata in nicio tara UE, dimpotriva, in cele mai multe tari, cota suportata de angajator este mai mare decat cea platita de lucratori, deoarece companiile au si o raspundere sociala.

Concret, sustin sindicalistii, principalele efecte negative suportate de lucratori sunt: scaderea veniturilor nete din munca, eliminarea raspunderii sociale a angajatorilor, desfiintarea fondului de somaj si scaderea sustenabilitatii sistemului public de pensii.

“Consideram ca aceasta solutie originala a guvernului va da peste cap intreaga piata a muncii, cu consecinte deosebit de grave prin cresterea presiunii fiscale pe lucrator, instabilitate financiara la nivelul bugetului de stat prin scaderea drastica a veniturilor la buget si prin alocarea suplimentara de la buget pentru unele cheltuieli sociale de care ii degreveaza pe angajatori”, se arata intr-un comunicat al Confederatiei Nationale Sindicale „Cartel ALFA”.

De asemenea, nemultumirile membrilor confederatiei vizeaza si Legea salarizarii in sistemul public si Legea dialogului social.

“Sigur ca avem nemultumiri cu privire la Legea 153/2017, legea salarizarii din sistemul public, precum si la Legea 62/2011, legea dialogului social. Cu privire la salarizare este clar ca prin acest transfer de contributii vor fi neutralizate acele cresteri sau majorari de 25% la brut. In net, ele vor fi neutralizate, nu va fi niciun fel de majorare. Practic, militarii, politistii, nu vor fi beneficiari ai acestei legi”, a afirmat presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarna, citat de Agerpres.

Despre salarii a vorbit si vicepresedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara, Gabriel Predica, care a precizat ca aproape toti angajatii din domeniul sanatatii vor avea venituri reduse.

“Pe fond sunt probleme majore in sistemul de sanatate, nu doar ca nivelul salarial ar ramane acelasi, ci ca pentru 99% dintre salariati venitul salarial net va scadea si am sa exemplific: toti salariatii care castiga astazi un venit net de pana in 6.300 de lei si beneficiaza in acelasi timp de tichete de masa, o crestere venitului net, de 4%, atat cat ramane din cei 25%, odata cu transferul contributiilor, presupune 240 de lei, aceasta este cresterea. Or ei primesc tichete de masa, la momentul actual si la momentul lunii decembrie 2017, in valoare de 252 de lei, deci prin acest transfer si prin eliminarea tichetelor de masa, 99% dintre salariatii din sistemul de sanatate vor pierde salarial“, a precizat Predica, citat de Agerpres.

 

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.