Psihiatrie prin telefon (VIDEO)

1

Tehnologia avansata a telefoanelor mobile poate ajuta, in cativa ani, specialistii sa aiba informatii despre datele privind electrocardiograma sau electroencefalograma unui pacient, accesand o aplicatie instalata pe telefon. Despre cum va putea fi posibil acest lucru a vorbit dr. Adrian Preda, in cadrul Congresului de Psihiatrie, de la Sinaia.

“La nivel de tehnologie sunt cateva directii in care lucrurile se duc acum. Avem posibilitatea de a captura date individuale care inainte nu erau accesibile. Cu privire la creier, putem sa facem RMN-uri, scaneuri de creier care ne pot da structura si functia. Partea de functie este foarte importanta, pot pune un pacient in scanner, ii dau o serie de lucruri de facut, se uita la anumite imagini, asculta anumite sunete, vad ce parte din creier se activeaza. Cand este un diagnostic pot sa fac o constatare. La nivel genetic avem posibilitatea de a face un genotiv complet. Descriem individul la un nivel de detaliu care nu era accesibil pana acum.

telefon

O alicatie pe telefon are informatii privind tensiunea arteriala, ritm cardiac

Cu raspandirea telefoanelor mobile, ele nu sunt numai telefoane. Din punct de vedere medical au o serie de aplicatii foarte importante. De multe ori, aceste telefoane vin cu o serie de informatii care permit capturarea de date biologice, cum ar fi tensiune arteriala, ritm cardiac. In cativa ani vom putea captura date precum electrocardiograma, electroencefalograma.”, dr. Adrian Preda, profesor de Psihiatrie, Universitatea din California

O aplicatie de pe telefon in care poti sa completezi cum te simti din punct de vedere al emotiilor

“Aceste dispozitive mobile ne permit capturare de date obiective in timp real, nu trebuie sa mai avem pacientul in birou ca sa facem aceste masuratori, le putem captura de oriunde se afla pacientul. Pentru psihiatrii va fi important pentru ca nu mai trebuie sa intrebe pacientul cum s-a simtit, ieri, alaltaieri sau cu o saptamana in urma. De doua trei ori pe zi poti sa deschizi o anumita aplicatie pe telefon si sa completezi cum te simti din punct de vedere al emotiilor, la ce te gandesti. Deci, putem avea acces la date obiective si date subiective in timp real.

Se poate compara starea de sanatate mintala, indici de anxietate, de depresie

Este o schimbare fundamentala la nivel conceptual. Una dintre problemele cu care ne confruntam in psihiatrie, atunci cand pacientul vine la mine in birou, ceea ce vad eu este echivalentul cu a ma uita pe gaura cheii. Este o fractiune foarte mica din ceea ce se intampla cu acel pacient la care eu am acces. Exista acest fenomen al halatului alb, cand pacientul ma vede pe mine ceea ce imi spune poate sa fie foarte diferit de cum este el cand eu nu sunt prezent. Cu raspandirea acestor dispozitive, problemele expuse vor fi eliminate. Din punct de vedere tehnologic avem posibilitatea la nivel de computer si putere statistica sa procesam aceste date intr-un mod care ne vor da multe informatii. Poti vedea trand-uri care sunt bazate pe perioade de tip sau pe anumite locatii geografice. Aceste trand-uri individuale la nivel de populatie vor fi accesibile. Foarte similar, cum in momentul de fata facem o cautare pe google putem sa facem o cautare intr-o baza de date care sa ne dea o idee despre starea de sanatate mintala a poluatiei din sectorul I din Bucuresti. Poti sa compari starea de sanatate mintala, indici de anxietate, de depresie pentru cei din sectorul I in comparatie cu cei din sectorul II sau pentru cei din sectorul I azi, in comparatie cu un an in urma.”

Aplicatia de pe telefon va permite sa faci comparatie cu datele anilor trecuti ale pacientilor.

autor: Liana Gorun

Share.

1 Comment

  1. badea mariana daniela on

    ma simt pre nervoasa simt ca nu ma regasesc nu pot sa imi pun gandurile in ordine asi dori o mica consiliere va multumesc

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.