Cele mai raspandite afectiuni psihologice: depresia si atacurile de panica

1

Depresia si atacurile de panica sunt printre cele mai raspandite afectiuni psihologice. Alaturi de ele adaugam anxietatea, insomnia, tulburarea bipolara si cea obsesiv compulsiva. Sunt din ce in ce mai multe persoane care sufera de aceste boli si ajung intr-un stadiu avansat pentru ca, fie nu cer ajutor de specialitate, fie nu urmeaza tratamentele indicate de psihiatru sau psiholog.

Lupta-te cu miturile care exista

In Romania exista mitul care spune ca daca ceri ajutor la un psihiatru sau psiholog esti nebun. Si lumea te judeca in acest fel. Poti sa fii judecat la serviciu si sa-ti pierzi locul de munca. Poti sa fii judecat in cercul tau de prieteni sau chiar in propria familie. Insa, daca esti bolnav trebuie sa ceri ajutor medical. Perceptia oamenilor se poate schimba dar boala nu trece de la sine. Ai nevoie de diagnosticarea unui psihiatru si de tratamentul medicamentos pe care acesta ti-l indica. Ai nevoie de psihoterapia de recuperare pe care o faci cu un psiholog sau psihoterapeut. Tratamentul poate dura cateva luni sau cativa ani, in situatiile in care boala (depresia, atacurile de panica, etc) este intr-un stadiu mai avansat. Si da, pacientul are nevoie de sprijin in aceasta perioada de recuperare. Dar daca nu se poate baza pe nimeni, se poate descurca numai cu sprijinul psihoterapeutului.

Depresia si atacul de panica se pot remedia si cu ajutorul unui psiholog online

Mai nou exista si servicii online de psihoterapie iar rezultatele obtinute sunt similare celor care se obtin la sedintele fata in fata la cabinet. Important este ca pacientul sa fie motivat si sa-si doreasca sa se faca bine. Sa-si puna viata in ordine. Nu trebuie sa porneasca de la premisa, si ea foarte raspandita, ca unele boli psihologice nu se vindeca. Cu ajutorul potrivit si cu tratamentul exact toate se pot vindeca sau se pot tine sub control asa incat viata pacientului sa fie asa cum acesta isi doreste. Asadar, daca esti afectat de una dintre bolile mentionate (depresia si atacurile de panica), nu-ti pierde speranta.

Mai multe informatii, mai multe sanse de recuperare

Acum exista multe resurse medicale online din care poti afla lucruri folositoare pentru recuperarea ta. Poti citi carti, te poti documenta, poti interactiona cu specialisti online, poti pastra legatura instant cu psihoterapeutul tau pe platformele de socializare. Bucura-te ca lucrurile sunt mult mai dinamice si mai in folosul pacientului decat erau acum 20-30 ani cand bolnavii din anumite paturi sociale erau practic condamnati sa duca o viata de izolare, frustrare si boala permanenta.

Bucura-te ca ai sanse sa lasi in urma depresia si atacurile de panica (si altele) si foloseste aceste sanse pana cand obtii rezultate. Vei vedea ca toate stradaniile tale n-au fost degeaba.

Articol furnizat de Psiholog Simona Jeles.

Share.