Cand apelam la psihoterapie si cand la consiliere psihologica

Cand apelam la psihoterapie si cand sa cerem consiliere psihologica (VIDEO)

0

Complicatii de viata, depresii usoare, anxietate sau, pur si simplu, probleme financiare pot aduce oamenii in situatii in care au nevoie de ajutor. Un ajutor dincolo de cuvintele de sustinere ale familiei si prietenilor, un ajutor specializat, indiferent ca este vorba despre consilierea psihologică sau despre psihoterapie.

Psiholog Mihaela Schiffbeck de la Centrul Medical Grigoraș Timișoara explică ce este consilierea psihologică și când avem nevoie de psihoterapie.

“Consilierea psihologica si psihoterapia sunt procese psihologice in urma carora un client – pentru ca noi asa obisnuim sa spunem, nu pacient – un client ajunge sa-si rezolve anumite probleme de natura psihologica. Exista diferente intre ele, nu intotdeauna bine delimitate sunt cele doua procese, dar psihoterapia merge mai mult pe probleme psihice, deci pe boala psihica, se intalneste in cadru medical, este de mai lunga durata si ambele modalitati de rezolvare a problemelor psihice merg pe aceleasi modele teoretice”, explica psiholog Mihaela Schiffbeck.

Aceasta spune ca nu trebuie sa ajungem sa fim consiliati psihologic doar dupa ce boala s-a instalat, boala psihica. Si vorbim aici de psihoze, de nevroze, ci pur si simplu, probleme de viata, depresii usoare, o anxietate, o teama te poate aduce in aceasta situatie de a sta de vorba cu un cadru specializat.

Momentele cand trebuie sa stim acest lucru sunt alese de fiecare individ in parte .

Se vorbeste foarte mult despre stres. E bine sa cerem consiliere psihologica

Traim intr-o societate in care vorbim foarte des despre stres, despre probleme de viata, probleme financiare, care ne pot aduce intr-o anumita situatie mai delicate.

De asemenea, luarea deciziilor poate fi o problema care te pune intr-o situatie mai delicata si cand vrei sa rezolvi o problema si sa aiba succes, e bine sa beneficiezi si de un sprijin din afara. Sigur, acest sprijin poate fi dat de practic oricine din preajma ta: de sot, de profesor, de vecin, de prieten. Dar nu este acelasi lucru cu un sprijin specializat, profesionist. Profesionistii se pregatesc special pentru acest lucru, e vorba de urmarea unei scoli de profil, de un anumit profil, de o anumita orientare, care dureaza in medie patru ani, si acest specialist are menirea de a te ajuta incat sa ajungi cu succes la obiectivele pe care ti le-ai propus.

Relatia dintre terapeut si client este fundamentala, crede psiholog Mihaela Schiffbeck.

“Pentru ca ea se instaleaza din start, de la prima intalnire intre cei doi si de aceasta relatie depinde succesul pe mai departe al sedintelor terapeutice sau de consiliere. Trebuie sa fie o relatie bazata pe incredere, pe respect reciproc, pe empatie si pe o anumita forma de a asculta clientul, pe a fi non-directiv – adica sa nu intri cu papucii in viata celuilalt – dimpotriva, de a te pune in pantofii lui. Binenteles, asta nu inseamna sa te imbolnavesti odata cu clientul, dar trebuie sa stii cam ce simte el, ce interpretare da sentimentelor lui si sa il ajuti sa isi vada acest profil interior. Sa-l ajuti sa traiasca in acord cu sine si in respect pentru ceilalti.

Aici sper sa avem deschidere spre acei oameni care nu au ajuns la momentul la care li se pune un diagnostic de natura psihiatrica. Sper sa stam de vorba cu oameni care inteleg din timp ca trebuie si sufletul sa fie putin luat in serios, trebuia sa acorde atentie si sa vina din timp la o consiliere. Nu ne adresam naparat oamenilor la care s-a instalat deja o anumita nevroza, desi pot foarte bine sa vina. Vrem sa fie ceva deschidere pentru oamenii care vor sa previna o anumita boala si vor sa aduca un plus de bine in viata lor, sa se simta bine cu ei, sa se poata delimita de ceilalti in asa fel incat sa-si respecte si propria viata si drepturile celorlalti, vrem sa vina oameni care sa isi gaseasca in final sensul vietii lor si sa traiasca in ordine cu ei si cu ceilalti”, mai spune psiholog Mihaela Schiffbeck.

Specialistii afirma ca exista un anumit numar de sedinte pentru fiecare problema si ca, de exemplu intr-un atac de panica, zece sedinte ar trebui sa fie suficiente. Totul depinde foarte mult de fiecare individ in parte, de fiecare client si de afectiunea pe care o are.

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.