Terapii ultramoderne în psoriazis

Terapii ultramoderne în psoriazis

2

psoriazisZiua Mondială a Psoriazisului se va sărbători în data de 29 octombrie. Cu această ocazie, Comisia de experţi în psoriazisul mediu şi sever acreditată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a organizat o conferinţă de presă, menită să atragă atenţia asupra severităţii acestei afecţiuni şi a modului în care psoriazisul afectează atât viaţa bolnavilor cât şi a celor apropiaţi lor. În cadrul acestei conferinţe a fost anunţată iniţierea unui program ce va facilita accesul pacienţilor cu psoriazis la tratamente ultramoderne ale căror costuri sunt acoperite de CNAS.

“Psoriazisul este o boala cronică imuno-inflamatorie, sistemică, cu un profund determinism genetic şi manifestări predominant cutanate (plăci eritemato-scuamoase), ale anexelor cutanate (unghii, păr), cu complicaţii severe articulare şi oculare, însoţită de un cortegiu de co-morbităţi în sfera cardio-vasculară, a sindromului dismetabolic (alterarea toleranţei la glucide), dislipidemii, în sfera gastro-intestinală (boala Crohn ). Este foarte important de subliniat că nu este o boală contagioasă.
Psoriazisul se poate asemăna cu diabetul zaharat sub multe aspecte, dar societatea este mult mai receptivă la suferinţa pacientului cu diabet zaharat şi foarte putin la a celui cu psoriazis, desi implicaţiile din punct de vedere fizic şi psihologic pentru pacienţi sunt de aceeaşi amploare.” a subliniat prof. dr. Caius Solovan.

Dl prof. dr. Caius Solovan a mai adăugat că efectul psoriazisului asupra pacientului  este următorul: cancerul este o boală care te ucide, în schimb psoriazisul este o boală care te face sa te sinucizi.

Boala are un marcat determinism genetic, în parte elucidat în ultimul timp. Forma bolii, gravitatea şi evoluţia, complicaţiile articulare sau altele complicaţii inflamatorii sunt determinate genetic. Astfel, aceşti pacienţi au un echilibru fragil, care poate fii uşor influenţat de factori banali, precum infecţii în sfera stomatologică şi ORL, parazitoze digestive, infecţii urinare sau stressul cotidian.

Psoriazis

Conform statisticilor oficiale, prevalenţa bolii în regiunea geografică din care face parte şi România, este de aproximativ 2% ; în mod real ea se apropie de 5%. După cum vedeţi, prevalenţa este estimată în funcţie de zona geografică, noi neavând date precise referitoare la psoriazis sau alte afecţiuni dermatologice iar, din câte ştiu, celelalte specialităţi medicale sunt aproximativ în aceeaşi situaţie. Stabilirea prevalenţei acestei boli în România ar fi o primă utilitate a Registrului Naţional al bolnavilor de psoriazis

Psoriazisul este o boală cu debut precoce la adolescenţă/adultul tânăr sau peste 40 de ani

“Beneficiile tratamentului modern sunt uriaşe, având în vedere impactul bolii în dezvoltarea psihologică a unui tânar. Fără tratament energic şi susţinut aceşti tineri vor ramâne cu o cicatrice în dezvoltarea lor psihologică, greu de estompat în timp, necesitând consiliere psihologică. Pentru pacienţii activi tratamentele noi îi menţin în activitate, le permit o viaţă normală şi o să dau un exemplu din experienţa proprie: un pacient cu psoriazis artropatic pus pe tratament biologic încă înainte de existenţa programului a renunţat la dosarul de pensionare!
Într-adevăr, tratamentele biologice sunt spectaculoase, dar indicaţia trebuie facută cu mare responsabilitate pentru pacient (monitorizare susţinută şi activă) şi societate (datorită costurilor mari).”, dl prof. dr. Caius Solovan.

Pacientul cu psoriazis are o speranţă de viaţă mai scurtă cu 10 ani în comparatie cu o persoana sănătoasă

Terapiile biologice sunt rezultatul cunoaşterii mecanismelor celulare şi moleculare ale bolii şi sunt îndreptate specific şi selectiv către aceste elemente. Astfel, eficacitatea este mult crescută, timpul de instituire a efectului este mai rapid, având un efect spectaculos asupra calităţii vieţii pacientului cu reinserarea rapidă a acestuia în familie şi societate. Reacţiile adverse sunt reduse, iar cele care apar sunt controlabile; trebuie doar să le cunoaştem şi să le anticipam, menţinând o monitorizare activă a pacientului care împlineşte relaţia de bază medic-pacient.

Punctul slab al acestor terapii biologice, cel puţin la ora actuală, este reprezentat de costurile crescute. Dar, luând în calcul beneficiile pentru pacient şi societate, se poate vedea că soluţia oferită de noile tratamente ne scuteşte pe termen lung de alte costuri sociale mult mai mari (un simplu calcul contabil arata astfel: plătim concediu medical, pensii de diverse grade de invaliditate, plus întregul arsenal de costuri de spitalizare, scădere a randamentului la locul de munca, ş.a.). De aceea, reforma în sănătate nu înseamnă doar reducea numărului de paturi, ci trebuie găsite şi implementate alternative, pentru a putea asigura oferta de servicii medicale şi a ne asuma responsabilitatea ca medici ai respectivei societăţi.

Aceste terapii nu necesită spitalizare, putând fi luată în considerare doar spitalizarea de zi. Se administrază subcutan sau intravenos (se preconizează şi forme orale de administrare). Faptul că se administrează la interval mare de 1, 2 sau 8 saptămâni, în anumite cazuri putandu-se chiar apela la autoadministrare, reprezintă un câştig în privinţa complianţei pacienţilor.
Terapiile clasice sunt grevate de numeroase reacţii adverse, precum hepatotoxicitate, mielosupresie, pneumonită fibroasă interstiţială, teratogenitate (methotrexat), dislipidemii, teratogenitate (retinoizi), nefrotoxicitate, HTA (ciclosporina); infecţii şi infecţia tuberculoasă pentru banala corticoterapie, fapt pierdut din vedere. Toate terapiile clasice enunţate mai sus (excepţie fac retinoizi) au calitati imunosupresoare cu implicaţiile cunoscute.

Pacientul trebuie să îndeplinească câteva criterii pentru a putea fi inclus în program:
-două tentative de tratament din gama terapiei clasice (cu rezerva să asiguram aceasta optiune: psoralen pentru PUVA, NBUV, ciclosporină şi retinoizi în regim de gratuitate sau compensare 100%) la care fie nu a raspuns satisfăcător, fie a dezvoltat reacţii adverse care au impus intreruperea tratamentului respectiv.
-terapie clasică susţinută pe o perioadă de 6 luni fără efectul dorit
-criterii de severitate a psoriazisului în care se aplică aşa numita “regulă a lui 10” ( BSA – body surface area sau PASI mai mari de 10) şi DLQI peste 10;
-diagnosticul trebuie fundamentat histopatologic adică printr-o biopsie;
-absenţa contraindicaţiilor pentru terapia biologică

“Ne bazăm pe medicii de familie în identificarea şi îndrumarea pacienţilor către un specialist, care va adopta terapia ce se impune în funcţie de caz. Trebuie menţionat ca nu toţi pacienţii vor necesita tratament sistemic sau chiar biologic; în medie 50% din pacienţii cu psoriazis au un episod eruptiv, după care restul vietii este liber de erupţii”, prof. dr. Caius Solovan.

În perspectivă, dorim îmbunătaţirea acestui program pe masura acumularii experienţiei cu ajutorul Registrului pacienţilor de psoriazis. Astfel, vom nuanţa în functie de eficacitate indicaţiile terapiei biologice actuale. De asemenea, terapia clasică trebuie administrată în condiţii stricte de dozaj, eficacitate, reacţii adverse etc. Trebuie să găsim şi formule de a-i sprijini pe aceşti pacienţi şi prin terapie psihologică, ajutandu-i astfel să-şi accepte boala, să se accepte pe ei înşişi şi în final să se poată integra în societate. Am propus ca denumirea registrului să fie Registrul Electronic de Management al Psoriazisului (REMPso), tocmai pentru a sublinia faptul că terapia nu implică doar tratamentul medicamentos ci şi o consiliere psihologică. Mai mult, este impetuos necesară dezvoltarea unor centre de suport pentru aceşti pacienţi, lucru pe care noi l-am facut la Timisoara, inaugurând cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului un astfel de centru. Pacienţii sunt cei care sunt atraşi şi implicaţi în acest centru, ghidandu-le capacităţile şi aptitudinile.

Share.

2 Comments

  1. Eu am fost la multi doctori pentru ca nu stiam ce sa mai fac cu aceasta boala de piele psoriazis. Asa ca dupa multe produse si remedii naturalare, am aflat tot de la un medic de crema naturala pentru psoriazis si eczeme de la Derma E. Pot sa zic ca de cand am descoperit aceasta crema o iubesc, a devenit prefererata mea. La mine a functionat foarte bine o recomand cu incredere.

  2. Va pot confirma ca am incercat acest produs pentru psoriazis de la Derma E si e bun, functioneaza asa cum trebuie…sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.