Psoriazisul – workshop organizat la Timisoara

0

In 29 octombrie va fi marcata Ziua Mondiala a unei afectiuni care marcheaza viata a milioane de oameni, psoriazisul. La Timisoara, Clinica de Dermato-Venerologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenta anunta, cu acest prilej, un workshop ce trateaza psoriazisul – vezi care este programul manifestarii!

11.30 – 11.40 – Deschiderea intalnirii – Vizionare – Povestea mea – Asociatia Centrul Regional de Suport pentru Persoanele cu Boli Cronice;
11.40 – 11.55 – Psoriazisul si calitatea vietii – prof. dr. Caius Solovan, Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara;
11.55 – 12.10 – Psoriazisul si nutritia – dr. Simona Mohor, Clinica de Dermato-Venerologie Timisoara;
12.10 – 12.30 – Vizionare – Cum sa faci din stres un prieten;
12.30 – 13.00 – Atelier de psihoterapie (prin metoda grafica) – Psoriazisul un mod de a fi, psihoterapeut Liliana Lazar;
13.00 – 13.10 – Concluzii.

Scurt ghid despre ce este psoriazisul

Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica ce presupune existenta unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp si in zonele de extensie (coate si genunchi). In lume, exista peste 125 de milioane de bolnavi de psoriazis, iar in Romania 500.000 de persoane sunt diagnosticate cu aceasta boala. Desi cei mai multi pacienti prezinta forme usoare care pot fi tratate topic, 15-25% din cazuri sunt moderate sau severe, determinand un puternic disconfort fizic si un stress psiho-social sever ce are in final un impact negativ asupra calitatii vietii pacientului. Desi cauzele aparitiei acestei afectiuni nu sunt pe deplin elucidate, de-a lungul timpului s-au observat o serie de factori care conduc la declansarea bolii – stresul (starile conflictuale, depresia), traumatismele, factorii ambientali (clima rece si uscata), infectiile si chiar anumite medicamente.

Psoriazisul in forme usoare – tratamentul consta in aplicarea unor unguente pe zonele afectate. Pentru cazurile severe exista un tratament modern – terapia biologica injectabila, ce actioneaza la nivel imunologic, intrerupand astfel lantul de evenimente care provoaca si intretin eruptia de pe piele. Din octombrie 2008, si pacientii din Romania pot beneficia in mod gratuit de acest tratament, daca sunt asigurati medical.

Ziua Mondiala a Psoriazisului

Conceputa in 2003 de pacienti pentru pacienti, Ziua Mondiala a Psoriazisului reuneste anual eforturile asociatiilor acestora de a semnala tuturor importanta acestei afectiuni, severitatea ei, impactul medical, economic si social implicit si de a imbunatati intelegerea acestei boli – psoriazisul – de catre forurile sanitare autorizate, pacienti si comunitatea medicala.

Ziua Mondiala a Psoriazisului isi propune realizarea catorva scopuri bine definite: sprijinirea pacientilor de pretutindeni pentru a-si recunoaste psoriazisul si accepta mai usor boala; educarea publicului larg pentru a constientiza lipsa de contagiozitate a acestei afectiuni si indepartarea comportamentului discriminativ asupra acestor pacienti; sensibilizarea factorilor decizionali (guvern, casa de asigurari, medici) pentru a facilita accesul acestor bolnavi la terapiile moderne eficiente pentru psoriazis; furnizarea unei platforme – vocea pacientului prin care sa se faca auzite nevoile si dorintele acestuia.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.