Pudra de talc poate provoca cancer ovarian. Cu cat a fost amendata firma Johnson&Johnson

0

La inceputul acestei saptamani, un juriu din St. Louis a ordonat ca firma Johnson&Johnson, sa plateasca 72 de milioane de dolari, ca si despagubiri, familiei unei femei din Alabama care a decedat din cauza folosirii de pudra de talc a companiei, care a provocat cancer ovarian. In timp ce compania a mentionat ca produsele lor sunt sigure, un nou studiu publicat in revista “Epidemiologie” sugereaza contrariul.

Pudra de talc este folosita pe scara larga

Pudra de talc este utilizata pe scara larga in produsele cosmetice, cum ar fi pudra pentru copii si adulti si pulbere faciala. Pulberea din talc contine un mineral care este format din magneziu, siliciu si oxigen si este folosit pentru a absorbi umezeala si reduce frecarea. Unele pudre cu talc contin azbest, o substanta care a fost legata de cancer si la plamani, prin inhalare, conform Societatii Americane de Cancer.

Pudra de talc a provocat si in trecut cancer ovarian

Cercetatorii de la Brigham si Womens Hospital din Boston au demonstrat ca pudra de talc a provocat si in trecut cancer ovarian, si anume, in cazurile in care pulberea a fost aplicata in regiunea genitala.

In scopul de a determina daca pudra de talc folosita in zona genitala este un potential cancerigen, cercetatorii au recrutat 2.041 de femei cu cancer ovarian si 2.100 fara cancer ovarian si le-a cerut detalii cu privire la utilizarea pudrei de talc. Ei au descoperit ca aplicarea produsului la organele genitale, lenjerie de corp si servetele sanitare a crescut riscul de a dezvolta riscul de cancer ovarian cu o treime.

Acestea fiind spuse, aceste riscuri depind de mai multi factori, inclusiv greutatea participantului, utilizarea hormonului de menopauza, si obiceiurile legate de fumat.

“Acesta este un factor de risc usor de modificat,” Dr. Daniel Cramer, autorul principal al studiului, a declarat pentru Reuters Health .

“Talcul este un agent de uscare bun, dar femeile ar trebui sa stie ca , daca este folosit in mod repetat, poate ajunge in vagin si in tractul genital superior. Si cred ca daca ar sti asta, nu l-ar folosi. “

Dr. Daniel Cramer, a atras atentia inca din anul 1982 ca pudra de talc folosita in contact pe organele genitale poate provoca cancerul ovarian si a cerut companiilor sa puna etichete de avertizare pe pudra de talc. Acest lucru nu s-a intamplat, insa.

Cancerul ovarian este al optulea cel mai frecvent cancer si a cincea cauza de deces prin cancer in SUA, 20.000 de femei fiind diagnosticate cu aceasta boala in fiecare an.

“In timp ce aceasta analiza recenta ofera dovezi suplimentare in sprijinul unei asocieri a pudrei de talc si cancerul ovarian, va fi important pentru a testa metodele utilizate in aceasta analiza in alte date pentru a vedea daca rezultatele sunt confirmate.”, a spus Dr. Nicolas Wentzensen, sef al unitatii de epidemiologie clinica pentru Institutul National al Cancerului.

Share.

Leave A Reply