O singura punga de pufuleti poate contine si 8 aditivi alimentari

0

Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat, in ultima decada a lunii februarie anul curent, 32 de sortimente de pufuleti fabricate/distribuite de catre urmatorii producatori: Intersnack Poland, SC Intersnack Romania SRL, SC Matias SRL, SC Best Food Prod SRL, SC Star Foods E.M. SRL, SC Phoenixy SRL, SC Profi Rom Food SRL, Mega Image (Gusturi Romanesti, 365), Kaufland si Cora.

  • 59% din produsele analizate contin o cantitate mai mare de 5 grame acizi grasi saturati, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor!
  • 38% din produsele analizate contin intre 1 si 8 aditivi alimentari!
  • 38% din produsele analizate contin arome sintetice!
  • 34% din produsele analizate contin sare iodata!
  • 31% din produsele analizate contin intre 2 grame de sare si 3 grame de sare per 100 grame produs!
  • 22% din produsele analizate contin potentiatori de gust si aroma!
  • 22% din produsele analizate contin extract de drojdie!
  • Continutul de cascaval pudra variaza intre 0,1% si 0,5%!

Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC, coordonati de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut in vedere urmatoarele obiective:

  1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
  2. Identificarea aditivilor alimentari utilizati in compozitia acestui tip de produs care prezinta un risc de aparitie a unor afectiuni medicale in cazul unui consum constant si pe termen lung.
  3. Analiza informatiilor nutritionale.
  4. Realizarea unor topuri din produsele analizate

Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere

Ingredientele regasite in compozitia sortimentelor de pufuleti analizate sunt urmatoarele: faina de porumb, malai grisat, gris din porumb, faina de cartofi, faina de orez, faina de grau, ulei de palmier, grasime vegetala de palmier total hidrogenata, ulei de floarea soarelui, ulei de rapita, zahar, sirop de glucoza, dextroza, maltodextrina, pesmet, patrunjel, busuioc, ceapa pudra, usturoi pudra, proteina vegetala hidrolizata, proteina din lapte, zer dulce praf, extract de zer, lapte praf degresat, lactoza, cascaval pudra, praf de branza, sare de masa, sare iodata, arahide, pasta de alune, rosii pudra, extract de drojdie, paprica, condimente, extract de rozmarin, piper alb si cayenne. Cu privire la ingredientele de mai sus, expertii APC au formulat urmatoarele concluzii:

  • La numai 22% dintre sortimentele analizate se mentioneaza continutul de faina de porumb, acesta variaza intre 57% si 71%. La numai 9% dintre sortimentele analizate se mentioneaza continutul de ulei de floarea soarelui, acesta variaza intre 22% si 40%.
  • 22% din produsele analizate contin extract de drojdie. Extractul de drojdie contine acid glutamic sau glutamat de sodiu si se foloseste pentru a crea arome sarate sau gust de umami („al cincilea gust”). Extractul de drojdie poate provoca alergii si afectiuni ale glandelor endocrine.
  • Continutul de ceapa pudra variaza intre 0,8% si 4%.
  • Continutul de branza praf variaza intre 1% si 6%.
  • Continutul de cascaval pudra variaza intre 0,1% si 0,5%.
  • Continutul de patrunjel variaza intre 0,13% si 0,14%.

Identificarea aditivilor alimentari utilizati in compozitia acestui tip de produs care prezinta un risc de aparitie a unor afectiuni medicale in cazul unui consum constant si pe termen lung.

In cele 32 de produse analizate s-au identificat 15 tipuri de aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice, inozinat disodic, guanilat disodic, curcumina, anato, lecitina de soia, acid malic, extract de boia de ardei, carbonat de calciu, mono si digliceride ale acizilor grasi, acetati de sodiu, acid lactic, lactat de calciu si acid citric. In sortimentele analizate s-au identificat si o serie de arome artificiale, cum ar fi: aroma de pizza, aroma de bacon, aroma de ciuperci, aroma de paprica si aroma de fum. Aromele sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul si/sau gustul.

In ceea ce priveste prezenta aditivilor si aromelor sintetice in produsele analizate, situatia se prezinta astfel:

  • 38% din produsele analizate contin intre 1 si 8 aditivi alimentari;
  • 38% din produsele analizate contin arome sintetice;
  • 22% din produsele analizate contin potentiatori de gust si aroma (monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice, inozinat disodic si guanilat disodic);
  • 9% din produsele analizate contin acid citric.

E100 – Curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rata de absorbtie scazuta, iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata, diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului in organism, putand cauza deficiente de fier la anumite persoane.

E262 – acetatul de sodiu se foloseste ca acidifiant fiind sarea de sodiu a acidului acetic, un acid natural, prezent in multe fructe.

E 270 – acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reactii alergice precum mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele ce contin E 270 nu trebuie consumate de bebelusi si copiii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.

E 296 – acid malic, potentiator de aroma. Concentratiile mari nu sunt permise in alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipseste capacitatea de a metaboliza cantitati mari de acid malic.

E330 – Acidul citric este un agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi. Aditivii E471 contin amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimi alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.

E621– monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Deficitul de vitamina B6 genereaza slabiciune musculara, anemie, insomnie, caderea parului, oboseala cronica si tulburari neurologice. Deficitul de calciu provoaca o serie de manifestari, cum ar fi: carcei, pierderi de memorie, fracturi, irascibilitate, astenie, tulburari intestinale si lipsa poftei de mancare. Produsele care contin acest aditiv nu trebuie consumate de catre femeile insarcinate, copiii, hipoglicemicii, batranii sau cardiacii.

E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copii, trebuie evitat de catre persoanele cu astm si guta.

E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obtinut din carne sau peste, poate declansa reactii alergice.

E635 – Ribonucleotid disodic poate provoca alergii si trebuie evitat de persoanele astmatice.

Aroma de fum – produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate.

Analiza informatiilor nutritionale

Valoarea energetica per 100 grame produs variaza intre 175 kcal si 542 kcal. In conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sanatatii, copiilor nu le sunt recomandate produsele cu peste 300 kcal per unitatea de vanzare.

Cantitatea de lipide per 100 grame produs variaza intre 9,1 grame si 35 grame, iar cantitatea de acizi grasi saturati per 100 grame produs variaza intre 2,3 grame si 20,4 grame. 59% din produsele analizate contin o cantitate mai mare de 5 grame acizi grasi saturati, in conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sanatatii. Astfel de produse nu sunt recomandate copiilor.

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san.

Cantitatea de carbohidrati per 100 grame produs variaza intre 46 grame si 80,8 grame, iar cantitatea de zaharuri per 100 grame produs variaza intre 0,6 grame si 45,6 grame. 9% din produsele analizate contin o cantitate de zaharuri de peste 15 grame per 100 grame produs, adica intre 24,7 grame zahar si 45,6 grame zahar per 100 grame produs,in conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sanatatii. Astfel de produse nu sunt recomandate copiilor.

Cantitatea de fibre per 100 grame produs variaza intre 1 gram si 5,7 grame.

Cantitatea de proteine per 100 grame produs variaza intre 3,1 grame si 17 grame.

Cantitatea de sare per 100 grame produs variaza intre 0,18 grame si 3 grame. 31% din produsele analizate contin intre 2 grame de sare si 3 grame de sare per 100 grame produs.

44% din produsele analizate contin peste 1,5 grame de sare per 100 grame produs, in conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sanatatii. Astfel de produse nu sunt recomandate copiilor.

34% din produsele analizate contin sare iodata. Din pacate, unii producatori nu s-au informat in legatura cu modificarile legislative aferente folosirii sarii iodate. De la 1 mai 2004 a intrat in vigoare modificarea HG nr. 568/2002 in privinta eliminarii obligativitatii folosirii sarii iodate din hrana animalelor si din industria alimentara, cu o singura exceptie, si anume folosirea acesteia numai la fabricarea painii. O noua modificare a acestui act normativ in privinta folosirii sarii iodate s-a realizat in anul 2006, cand a devenit obligatorie si la fabricarea produselor de panificatie. In prezent, multi producatori din industria alimentara folosesc sarea iodata si in alte ramuri ale industriei, cu toate ca acest lucru nu mai este obligatoriu decat pentru industria painii si a produselor de panificatie, fapt ce poate genera probleme de sanatate consumatorilor. In sarea iodata pe langa iod se mai adauga si ferocianura de potasiu – E536 – un agent antiaglomerant. La peste 100 grade celsius ferocianura de potasiu se descompune in cianura de potasiu si clorura de fier, fapt ce provoaca reducerea transportului de oxigen catre sange, dificultati in respiratie, dureri de cap si ameteli.

Realizarea unor topuri din produsele analizate (pufuleti)

Pentru a veni in sprijinul consumatorilor am considerat util realizarea unor topuri.

Top 5 marci de pufuleti, in functie de numarul de aditivi alimentari:

  1. Star – Pufuleti cu cascaval, contine 8 aditivi alimentari;
  2. Star- Snacks din faina de porumb cu aroma de ardei chili dulce, contine 5 aditivi alimentari;
  3. Gusto – Pufuleti cu surprize, contine 4 aditivi alimentari;
  4. Star – Pufuleti pizza, contine 3 aditivi alimentari;
  5. Chio – Snack din porumb cu gust de arahide, respectiv Pufuleti cu cascaval, contin fiecare cate 2 aditivi alimentari.

Top 5 marci de pufuleti dupa continutul de sare per 100 grame produs:

  1. Kaufland Classic – Snack din porumb cu aroma de ceapa, contine 3 grame de sare;
  2. Star – Pufuleti saltareti, contine 2,6 grame de sare;
  3. Star – Pufuleti pizza, contine 2,5 grame sare; Kaufland Classic – Snack din porumb cu aroma de branza, contine 2,5 grame de sare;
  4. Chio – Pufuleti cu sare, contine 2,2 grame de sare;
  5. Lotto Classic – Snack din porumb cu gust de branza, contine 2 grame de sare; Gusto – Pufuleti cu cascaval, contin 2 grame de sare.

Top 5 marci de pufuleti dupa continutul de acizi grasi saturati per 100 grame produs:

  1. Gusto – Pufuleti cu invelis de cacao. Snacksuri din malai extrudat cu 80% invelis de cacao, contine 20,4 grame de acizi grasi saturati; Gusto – Pufuleti cu cacao cu zmeura, contine 20,4 grame de acizi grasi saturati;
  2. Gusto – Pufuleti cu surprize, contine 15 grame acizi grasi saturati;
  3. Gusto – Pufuleti cu cascaval, contine 14,4 grame acizi grasi saturati;
  4. Star – Snacks din faina de porumb cu aroma de ardei chili dulce, contine 14 grame acizi grasi saturati; Star – Pufuleti cu cascaval, contine 14 grame de acizi grasi saturati;
  5. Mega Image (365) – Snacks din malai grisat cu branza, contine 13,6 grame de acizi grasi saturati.

„Pufuletii constituie una din gustarile cele mai apreciate de catre copii, dar, din pacate, foarte putini parinti cunosc faptul ca exista sortimente de pufuleti cu o incarcatura chimica foarte mare, constituita din potentiatori de gust si arome, coloranti, acidifianti, emulsifianti si arome sintetice. Pufuletii sunt produse hipercalorice, cu un continut ridicat de grasimi saturate si sare, fapt care nu-i recomanda sa faca parte din alimentatia copiilor, a femeilor insarcinate si a celor care sufera de boli cardiovasculare, renale si sindrom metabolic.”Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

Studiul privind calitatea pufuletilor face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”. Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza.

Totodata, Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse cu o incarcatura chimica mare si care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

sursa

Share.

Leave A Reply