Raceala, gripa, tuse? Fara antibiotice! Vezi ce trebuie sa faci

Raceala, gripa, tuse? Fara antibiotice! Vezi ce trebuie sa faci

0

Folositi cu intelepciune antibioticele, nu utilizati niciodata antibiotice impotriva racelii, gripei sau tusei! Adresati-va medicului, caci alte metode va pot ajuta sa va insanatositi. In cat timp scapati de simptome, ce medicamente puteti lua fara reteta?

In 18 noiembrie va fi marcata Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice. Este un prilej nimerit pentru a discuta despre combaterea automedicatiei cu antibiotice procurate in afara prescriptiei medicale.

Rezistenta la antibiotice priveste astazi unele infectii comune

La nivel global se semnaleaza dezvoltarea de noi mecanisme ale rezistentei la medicamentele antimicrobiene (RAM), intre care antibioticele ocupa locul principal. Se stie ca pacienții afectati de RAM sunt expusi unui risc crescut de agravare si deces, in conditiile unui consum crescut de resurse medicale.

Rezistenta la antibiotice priveste astazi unele infectii comune (afectand de exemplu, tractul urinar, plamanul si sangele). Un procent mare de infectii intraspitalicesti sunt cauzate de bacterii extrem de rezistente, precum Staphylococcus aureus meticilino-resistent sau de bacteriile Gram-negative multirezistente. Rezistenta la antibiotice cauzata de uzul impropriu si/sau abuzul de antibiotice dezactiveaza unul dintre cele mai importante castiguri ale medicinei moderne.

”Antibioticele: consum prudent azi = vieti salvate maine!”

Tema Zilei Europene a Informarii despre Antibiotice se refera la necesitatea eforturilor sustinute si concertate, tintind administarea corecta pentrua curba tendinta crescatoare a rezistentei la antibiotice. Desfasurata sub sloganul ”Antibioticele: consum prudent azi = vieti salvate maine!”, obiectivul global ZEIA2014 este sustinerea activitatilor nationale, tintind administrarea prudenta a anitibioticelor pentru a le mentine eficienta si a incetini raspandirea bacteriilor rezistente.

”Conform unui eurobarometru recent, Romania inregistreaza fata de media UE 27 o frecventa mai mare a administrarii de antibiotice, o proportie mai mare a directionarii gresite catre gripa si raceala, nivele mai mici de cunostinte privind antibioticele sau de informare primita in privinta medicatiei cu antibiotice improprii. Desi informarea venita dinspre campaniile de constientizare in privinta anitibioticelor pare a fi in regres in 2013 fata de 2009, rezultatele poarta o sugestie de progres in privinta atitudinii corectate a publicului fata de antibiotice”, transmite DSP București.

Combaterea automedicatiei cu antibiotice procurate in afara prescriptiei medicale reprezinta o tinta statornica a promotorilor sanatatii, precizeaza institutia de sanatate publica.

Vine iarna, cu raceala, gripa, tuse? Conduita corecta este fara antibiotice

Fara antibiotice, dar cu lichide, odihna, somn bun care va scapa de simptome astfel:
– infectiile urechii – in 4 zile;
– durerile in gat – intr-o saptamana;
– raceala comuna – in 10 zile;
– gripa – in 2 saptamani;
– curgerea sau congestionarea nasului – in 10 zile;
– infectia sinusurilor – in 2 saptamani şi jumatate;
– tusea (adesea dupa o raceala) – in 3 saptamani.

Adresati-va specialiştilor pentru a scapa de simptome, medicul sau farmacistul va pot recomanda alte medicamente eliberate fara reteta:
– analgezice pentru calmarea durerilor şi a febrei;
– anti-inflamatorii, precum spray-uri sau pastile pentru gat, pentru a inghiti mai usor;
– antitusive;
– expectorante orale ce curata secretiile din caile respiratorii;
– sprayuri decongestionante nazale, ce ajuta sa respiri mai confortabil;
– antihistaminicele ce atenueaza senzatia de mancarime precum şi curgea nasului.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.