Rana pe col uterin – cauze, tratament, complicatii

2

Rana pe col uterin este o rana care apare la nivelul colului uterin. Este foarte important ca aceasta rana pe col uterin sa fie depistata din timp, deoarece, netratata ea poate duce in cancer de col uterin.

Rana pe col uterin – diagnosticarea

Diagnosticarea precoce a unei rani de col uterin se poate face prin colposcopie, testul Babes-Papanicolau, care poate fi singura cale de preventie de col uterin.

Colposcopia este modalitatea prin care medicul foloseste o camera speciala pentru a putea analiza cu atentie vulva, vaginul si colul uterin. Pe timpul colposcopiei, daca este necesar, se poate preleva putin tesut (biopsie) de pe col sau de pe canalul endocervical pentru a fi analizat la microscop. Interventia dureaza circa 15 minute.

Rana pe col uterin – cauze

Cele mai frecvente cauze sunt infectiile cervico-vaginale produse de diferiti agenti patogeni:

Cauzele neinfectioase sunt reprezentate de reactiile de tip alergic la substantele spermicide sau la latexul prezervativelor. Aparitia lor este favorizata de mai multi factori precum traumatismele colului in timpul nasterii, traumatismele secundare unor manevre medicale (chiuretaje, histeroscopii) sau contactului sexual, utilizarea tampoanelor interne sau purtarea dispozitivelor intrauterine (sterilet).

Deoarece principala etiologie este cea infectioasa, riscul de leziune cervicala este mai mare la femeile cu parteneri multipli, la cele care incep viata sexuala la o varsta timpurie (cand epiteliul colului uterin este imatur, deci vulnerabil la agresiunea agentilor enumerati anterior), precum si acolo unde nu este utilizata ca bariera de protectie prezervativul.

Rana de col uterin – tratament

Cervicita poate evolua ani de zile, dar, netratata, se poate complica cu inflamatii ale altor organe pelvine vecine (trompe uterine) sau cu cresterea riscului de aparitie a cancerului de col uterin. De aceea, tratamentul acestei afectiuni poate fi considerat o masura profilactica in lupta impotriva cancerului de col uterin.

Tratamentul medical vizeaza, in primul rind, eradicarea infectiei. In functie de agentul depistat, se efectueaza tratament local (irigatii sau ovule) si tratamente cu antibiotice, antifungice sau antivirale pe cale orala. Ulterior, se completeaza tratamentul local prin folosirea unor preparate cu efect de cicatrizare si reepitelizare.

Daca dupa 2-3 luni de la eradicarea infectiei modificarile cervicale persista, se indica tratamentul chirurgical. In functie de varsta, profunzimea si suprafata leziunii, aspectul colposcopic si modificarile testului citologic, se alege una din numeroasele proceduri: electrocauterizare, crioterapie, terapie cu lasser, excizia cu ansa diatermica, conizatia sau chiar amputatia de col.

Complicatii

O  complicatie a ranii pe col pot fi leziunile maligne, cancerul de col uterin. Cervicita cronica nu determina direct aparitia bolii dar este un factor important de risc de aceea o rana pe col odata ce e diagnosticata trebuie tratata si urmarita indeaproape de medicul ginecolog.

Share.