Reconstructia sanilor - poti fi femeie din nou!

Reconstructia sanilor – poti fi femeie din nou!

1

In fiecare an, in Romania, 8.000 de femei sufera mastectomii, in urma cancerului de san. Afla detalii despre reconstructia sanilor cu implant – cum, cand, unde! si despre campania „Poti fi femeie din nou!”!

Reconstructia sanilor cu implant siliconic este una dintre metodele reconstructive cele mai facile atat pentru chirurgii plasticieni, dar mai ales pentru paciente.

Reconstructia sanilor. Cum se stabileste tipul de reconstructie

Impreuna cu pacienta, chirurgul plastician stabileste ce metoda de reconstructie aplica, alegand-o pe cea mai adecvata. In cazul alegerii metodei reconstructive cu implant, este necesar ca de la terminarea tratamentului oncologic (chimioterapic si radioterapic) sa fi trecut suficient timp astfel incat tesuturile locale sa aiba o calitate care sa permita operatia de reconstructie. Este bine de stiut ca reconstructia sanilor se poate incepe in acelasi timp cu rezectia oncologica, pentru ca expanderul/implantul nu impieteaza tratamentul ulterior citostatic sau radioterapia.

In fiecare an, in Romania, exista 8.000 de femei care sufera mastectomii partiale sau totale. in Statele Unite, in jur de 40% din ele isi fac reconstructie.

Reconstructia sanilor cu implant. Cum decurge procesul, care sunt etapele, cat dureaza

1. Consultul. Este gratuit, se face in cadrul spitalului, se alege metoda de reconstructie cea mai buna, in colaborare cu pacienta.
2. Operatie pentru implantarea expanderului. Putin invaziva, dureaza aproximativ o ora. Recuperarea totala se face cam dupa o saptamana, din care primele 1-3 zile sunt petrecute in spital.
3. Dupa aproximativ doua saptamani, incepe procesul de umflare a expanderului. Aceasta presupune 5-8 vizite la spital, procesul este neinvaziv, se face prin folosirea unei seringi cu care se introduce ser in balonul expander. Procedura dureaza cam doua luni.
4. In functie de caz, optional, se mai poate astepta o perioada pentru definitivarea procesului de expandare, apoi urmeaza scoaterea expanderului si introducerea implantului. Se fac intr-o singura interventie, dureaza cam o ora.
5. Reconstructia sanilor – reconstructia mamelonului si areolei mamare, precum si simetrizarea sanilor. in prezent, aceasta etapa nu este inclusa in nomenclatorul de operatii decontate de CNAS, dar Asociatia Chirurgilor Plastici din Romani – ACPR va incerca sa propuna includerea ei intre operatiile decontate.

Intreg procesul de reconstructie dureaza intre 12 si 18 luni.

Campania „Poti fi femeie din nou!”

In fiecare an, luna octombrie simbolizeaza luna de lupta impotriva cancerului de san, Asociatia Chirurgilor Plastici din Romania lanseaza campania „Poti fi femeie din nou!”. Prin aceasta initiativa, ACPR isi propune sa creasca gradul de constientizare a faptului ca femeile care au suferit mastectomii din cauza cancerului de san, totale sau partiale, isi pot reface echilibrul fizic si psihic prin reconstructia sanilor, in mod gratuit.

Datorita Subprogramului de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare, sustinut de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), orice pacienta care indeplineste criteriile de eligibilitate poate fi un candidat pentru reconstructia gratuita a sanului, inclusiv cu proteze siliconice. ACPR considera ca se pot aduce imbunatatiri acestui program prin includerea inclusiv a decontarii materialelor consumabile folosite in operatiile de reconstructie cu implante/expandere.

Criterii de eligibilitate – criterii de includere a candidatelor

1. Sa figureze in listele de asigurati ale CNAS
2. Evaluare oncologica de etapa, care sa avizeze explicit indicatia – reconstructia sanilor, imediata sau secundara. Aceasta evaluare este facuta de medicul oncolog curant si este absolut necesara pentru inceperea operatiei de reconstructie de catre chirurgul plastician.

Criterii de excludere a candidatelor:

1. Protocol terapeutic oncologic ce nu permite efectuarea tratamentului reconstructiv
2. Afectiuni sistemice severe, care in urma evaluarilor interdisciplinare contraindica interventia sau anestezia generala.

Subprogramul de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare se desfasoara in 19 spitale de stat din intreaga tara. Iata lista unitatilor medicale unde se efectueaza reconstructia sanilor:

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti;
Spitalul Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arsenie” Bucuresti;
Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti;
Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri “Steaua” Bucuresti;
Spitalul Militar de Urgenta “Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Bucuresti;
Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Ioan Bucuresti;
Spitalul Universitar de Urgenta Elias Bucuresti;
Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucuresti;
Spitalul Judetean de Urgenta Brasov;
Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca;
Spitalul Judetean de Urgenta Constanta;
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova;
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “Sfantul Spiridon” Iasi;
Spitalul Clinic Judetean Oradea;
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures;
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara;
Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara;
Institutul Regional de Oncologie Iasi;
Spital Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Ce este tratamentul de micropigmentare si ce beneficii are? • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.