Program de recuperare pentru pacientii vindecati de coronavirus

Program de recuperare pentru pacientii vindecati de coronavirus, la Timisoara (VIDEO)

1

Cristinel Oprea este unul dintre cei care au fost vindecati, la Timisoara, de coronavirus. Barbatul, de 55 de ani, lucreaza ca asistent medical pe ambulanta in Arad si intelege cat de importanta este recuperarea. El crede ca de la locul de munca a contactat boala chiar daca si-a luat toate masurile de siguranta. SARS COV 2 a avut la el o evolutie destul de agresiva. Barbatul a facut o pneumonie virala cu insuficienta respiratorie severa acuta. Au fost 3 saptamani de chin, care s-au terminat insa cu bine.

“Banuiesc ca m-am infectat la serviciu, in urma cu doua luni, mai exact in 21.04.2020 a fost debutul bolii care s-a manifestat cu febrilitate de 37 cu 5, stare generala alterata, presiune in piept si disconfort respirator. S-a procedat la internare, pe o perioada de trei saptamani, in clinica Victor Babes, Timisoara, sectia contagioase, dupa care, in momentul in care m-am simtit mai bine s-a procedat la externare. 

M-am temut, cumva am fost afectat psihic, sa spun asa, nimeni nu-si doreste sa se imbolnaveasca, este evident.”, a spus Cristinel Oprea, pacient vindecat de coronavirus.

A inceput programul de recuperare pentru pacientii post COVID. La spitalul Victor Babes din Timisoara s-au vindecat peste 500 de persoane. La externare medicii i-au informat pe pacienti ca este important ca ei sa se intoarca la un control de rutina iar apoi sa intre intr-un program de recuperare respiratorie necesar pentru o recuperare totala. Foarte putini insa au facut acest lucru pana acum.

coronavirus

“Este un program care, daca persista leziunile pulmonare sau leziuni de fibroza pulmonara, vor beneficia de un program de kinetoterapie, practic invata sa respire, fac miscari specifice, ca sa creasca capacitatea de respirat si astfel sa respire mai bine. In cazul in care nu beneficieaza de aceste programe, boala evolueaza incetul cu incetul si posibil ca peste doi, trei ani sa ajunga dependenti de oxigen, poate chiar si mai repede si atunci este mult mai greu de facut ceva. Se intalnesc la cei care au avut insuficienta respiratorie, care au avut forme mai severe de COVID, care aveau saturatii mai scazute si care, noi, in perioada internarii, le-am facut imagistica, radiografie sau CT si am constatat ca exista aceste leziuni pulmonare.”, a spus dr. Virgil Musta, sef sectie Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara.coronavirus

“Programul de reabilitare pulmonara dureaza, in medie aproximativ 2 saptamani, el este structurat in doua etape, aproximativ 2 ore pe zi, cu pauza intre, se fac exercitii de expansiune toracica, se face antrenarea musculaturii, atat inspiratorii cat si expiratorii, se fac exercitii pentru antrenarea musculaturii membrelor, in special al cvadricepsului si exercitii de recuperare cardio respiratorii pentru cresterea aderantei la efort a pacientului. PAcientii care ajung la noi in clinica sunt testati, trebuie sa avem confirmarea ca sunt COVID negativ, programul dureaza 14 zile, dar in toata acesta perioada ei sunt invatati cum sa-si faca exercitiile, dupa cele doua saptamani, programul continua si acasa si pacientii sunt rechemati pentru reevaluare dupa trei luni.”, a spus dr. Camelia Pescaru, medic specialist pneumolog.

Nu mai putin de 529 de pacienti internati la Spitalul Victor Babes din Timisoara s-au vindecat de noul coronavirus.

coronavirus

 

“Din mass media si din relatiile de zi cu zi, am intalnit persoane care nu cred in existenta virusului si a bolii. Eu trecand, ii sfatuiesc sa o ia foarte in serios, pentru ca exista si boala poate fi destul de urata.”, a spus Cristinel Oprea, pacient vindecat de coronavirus.

Medicii incearca sa traga un semnal de alarma in randul celor care s-au vindecat iar acum sunt acasa. Boala poate sa lase urme grave pe plamani si este foarte important ca ei sa isi verifice starea de sanatate si sa respecte programul de recuperare pulmonara. In cazul infectarii cu noul coronavirus pot aparea modificari ce pot evolua in boli cronice de plamani sau de inima. Conform specialistilor, exista pacienti cu boli cronice care s-au infectat cu COVID 19 si la care, in urma modificarilor din timpul infectiei acute, a aparut avansarea fenomenelor bolii cronice. Tocmai pe acestia medicii vor sa le monitorizeze evolutia in timp.

“Eu fac apel la toata lumea, la cei care au prezentat leziuni pulmonare, fac apel medicilor de familie sa le recomande sa se intoarca ca sa fie monitorizati, sau cei care stiu ca au respirat greu in timpul infectiei COVID. Cred ca peste 100 ar necesita program de recuperare, pentru ca au fost cu forme cu insuficienta respiratorie si sigur mai au ceva modificari la nivelul plamanului.”, a spus dr. Virgil Musta, sef sectie Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara.

Medicii de la Spitalul Victor Babes din Timisoara vor sa facă un studiu clinic împreună cu medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare pentru a cunoaste cat mai multe despre aceasta boala si a vedea cum se pot recupera pacientii mai repede.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Program de recuperare pentru pacientii vindecati de coronavirus, la Timisoara (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.