Din dotarile unui laborator care se respecta – despre refractometre si rolul acestora

1

Indiferent de domeniul de activitate, exista o parte importanta care determina si analizeaza precis orice proces, orice produs, orice substanta sau material. Vorbim aici despre laboratoarele de specialitate care deservesc industria chimica, alimentara, sectorul medical si nu numai. Pentru ca datele furnizate sa fie caracterizate de precizie, pentru ca deciziile luate in urma analizei lor sa fie justificate pe deplin, se impune dotarea corespunzatoare a fiecarui laborator.

Departe de a avea nevoie de dotari simpliste precum in laboratoarele cu scop didactic, cele specializate necesita o atentie deosebita in acest sens. Poate prea putine persoane au auzit despre refractometre sau cunosc rolul acestora in diverse domenii de activitate. Cert este insa un singur fapt: din dotarile unui laborator care se respecta nu pot lipsi diverse tipuri de refractometre, cu ajutorul carora se vor analiza si masura diverse caracteristici.

Alegerea furnizorului potrivit de aparatura de laborator este o misiune foarte importanta, intrucat calitatea acesteia va determina eficienta si precizia cu care vor putea fi efectuate diverse analize si masuratori. Precisa este un reper in acest sens – chiar in cadrul website-ului www.precisa.ro pot fi regasite multiple solutii in ceea ce priveste dotarile necesare oricarui tip de laborator.

refractometre

Revenind la refractometre, acestea isi dovedesc utilitatea in domenii de activitate din cele mai diverse. Iata si cateva exemple:

  • In medicina, un refractometru poate fi utilizat pentru a masura nivelul total de proteina plasmatica dintr-o proba de sange. In egala masura un acelasi aparat poate fi utilizat si pentru plasarea unui diagnostic, fiind util in analizarea probelor de urina.
  • Refractometrele isi dovedesc importanta si in gemologie. De fapt, aceste dispozitive reprezinta dotari fundamentale in cadrul echipamentelor utilizate intr-un laborator gemologic. Pietrele pretioase sunt practic minerale transparente si pot fi examinate utilizand metode optice – astfel refractometrele sunt folosite pentru a masura indicele de refractie si pentru a determina tipul de piatra pretioasa.
  • Un refractometru poate fi utilizat si pentru a masura salinitatea si greutatea specifica a apei. Asemenea masuratori sunt absolut necesare in domenii diverse.
  • In obtinerea bauturilor alcoolice, refractometrele sunt folosite pentru a afla cantitatea de zaharuri fermentabile, care vor putea fi ulterior transformate in alcool.
  • In apicultura, refractometrele sunt utilizate pentru a determina cantitatea de apa din miere sau alte proprietati ale acesteia.
  • Pentru industria auto, refractometrele pot analiza lichidele auto cele mai frecvente. Poate fi vorba despre lichidul de racire, lichidul de spălare a parbrizului, electrolitul din baterie sau chiar lichidul de frana.

Dupa cum se poate observa, utilitatea refractometrelor este dovedita in multiple domenii de activitate, motiv pentru care aceasta dotare nu poate lipsi din laboratoarele care se respecta, ori din atelierele unde sunt necesare masuratori precise. Automate sau manuale, de laborator sau portabile, refractometrele se regasesc in versiuni diverse in cadrul site-ului www.precisa.ro.

In laboratoarele moderne din zilele noastre sunt necesare masuratori precise ale indicelui de refractie al diverselor esantioane, dar si a unor parametri suplimentari, cum ar fi densitatea sau vascozitatea in vederea efectuarii unui control eficient al calitatii. Prin gama de produse disponibile la Precisa, orice asemenea exigente sunt multumite. Intreaga oferta poate fi vizualizata accesand site-ul oficial al companiei.

Share.