Regele Mihai este grav bolnav si se va retrage din viata publica

0

Regele Mihai a decis sa se retraga din viata publica, dupa ce a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant si leucemie cronica si a fost supus unei interventii chirurgicale, Casa Regala urmand sa fie reprezentata in toate actiunile publice de catre fiica sa Margareta.

Cel care a facut anuntul a fost Andrew Popper, seful Casei Majestatii Sale Regele, dupa a cincea sesiune a Consiliului Regal, desfasurat in 1-2 martie, in Elvetia.

Acesta a precizat ca Regele Mihai a fost supus recent unei interventii chirurgicale.

”Diagnosticele puse de echipa medicala sunt: carcinom epidermoid metastazant si leucemie cronica. Majestatea sa urmeaza un tratament complex si solicitant care il impiedica sa apara in public si va petrece de aici inainte o perioada de refacere”, a adaugat Andrew Popper.

El a dat citire si mesajului transmis de catre Regele Mihai.

”In ultimele saptamani am primit vestea unui serios diagnostic medical. Aceasta situatie vine in anul in care familia si tara sarbatoresc 150 de ani de la fondarea dinastiei si a statului roman modern. Sunt sigur ca fiica mea, Margareta, custodele coroanei, va gasi intelepciunea si forta de a ma reprezenta si de a duce la indeplinire toate actiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal sa isi continue menirea si sa prezinte sfatul sau custodelui coroanei”, a transmis Regele Mihai.

Consiliul Regal a fost primit de Majestatea Sa Regele in dimineata zilei de miercuri. Conform normelor fundamentale ale familiei regale a Romaniei, Consiliul Regal ramane la dispozitia custodelui coroanei, a mai spus Andrew Popper.

Regele Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia si este fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei-Mama Elena.

In 8 iunie 1930, Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia, iar in urma abdicarii tatalui sau, pe 6 septembrie 1940, a devenit Regele Mihai I.

Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus instaurarii autoritatii comuniste si, in cele din urma, a fost obligat sa abdice, la 30 decembrie 1947.

Pe 10 iunie 1948, s-a casatorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma si sunt cel mai longeviv cuplu regal din istoria Romaniei.

Regele Mihai I si Regina Ana au cinci fiice: Principesa Mostenitoare Margareta, Principesa Elena, Irina Walker, Principesa Sofia si Principesa Maria.

Regele Mihai si regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, in Elvetia. Cu ocazia marilor sarbatori crestine si, in functie de angajamentele publice, majestatile lor au fost alaturi de familie la castelul de la Savarsin sau la Palatul Elisabeta.

Aniversarea din 2015 a regelui Mihai I a fost umbrita de problemele de sanatate ale reginei Ana.

Consiliul Regal a fost reinfiintat de Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei, printr-un Decret semnat la 1 octombrie 2010 in Aubonne, Elvetia, cu scopul de a fi un corp consultativ, care sa ajute, “prin sfaturile si rezolutiile lui, Seful Familiei Regale in deciziile sale curente sau de importanta istorica, juridica, economico-financiara, politica si dinastica” (Articolul 2 din Decret). El este succesorul comitetelor politice si consultative infiintate de Majestatea Sa in cursul exilului si dupa anul 1989.

Membrii Consiliului Regal sunt Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei, Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Lorenz al Austriei, Principe al Belgiei, domnul Andrew Popper, Seful Casei Majestatii Sale Regelui, maestrul Adrian Vasiliu, dr. Jonathan Eyal, domnul Guy Pochelon, domnul Anders Lindberg si dr. Anneli Ute Gabany. Secretarul Consiliului este, de la reinfiintare, domnul avocat dr. Ioan-Luca Vlad, Consilier Privat onorific al Familiei Regale a Romaniei.

sursa

Share.

Leave A Reply