Reprezentantii medicilor dentisti trag un semnal de alarma (VIDEO)

2

Reprezentantii medicilor dentisti trag un semnal de alarma privind legea 185/2017, o noua lege data de Guvern, care va afecta atat sanatatea pacientilor cat si cabinetele medicilor de familie sau cabinetele private.

“Medicina dentara, la ora actuala, se afla intr-un moment de rascruce. Legea 185/2017 apartura in iulie 2017, fara nicio reala dezbatere publica prealabila, noi, medicii dentisti o consideram o lege abuziva, care ameninta insasi existenta cabinetelor atat de medicina a familiei, cabinetele de specialitati, unde intra si medicina dentara. Aceasta lege impune acreditarea pentru managementul calitatii a fiecarui furnizor de servicii medicale, care este in contract cu Casa de Asigurari. La prima vedere poate sa para un lucru bun, dar daca parcurgem aceasta lege, legea 185/2017, realizam ca de fapt este vorba de o povara birocratica, de costuri foarte mari si de o totala dependenta fata de o institutie politica. Aceasta autoritate, Autoritatea Nationala de Acreditare a Managementului Calitatii in Sanatate, (ANMCS) doreste sa elaboreze standardele si metodologia de acreditare in managementul calitatii pentru toti furnizorii de servicii medicale in contract cu Casa de Asigurari. Dar pentru asta ar trebui sa avem o recunoastere la nivel national dar si la nivel international. Deocamdata nu exista recunoastere nici macar pe plan national.

Aceasta noua lege nu este o cerinta UE

Noi am facut sesizari catre Comisia Europeana, catre Asociatii ale Medicilor din Europa si mai ales catre ISQHA, care este Societatea Internationala de Calitate in Sanatate si am aflat ca aceasta acreditare nu este o cerinta UE.

Noi consideram aceasta lege ca este in contradictie cu reglementarile UE pentru mediul privat, ingradeste caracterul liberal al unei profesii medicale private, de fapt este o mixiune politica si conceputa pentru colectarea de taxe si nimic mai mult.”, a spus prof.univ.dr. Ramona Popovici – Disciplina Management al Cabinetului de Medicina Dentara.

Medicii dentisti doresc sa fie exceptati de la aceasta lege, 185/2017, ca de altfel si medicii de familie sau cabinetele private. In momentul in care vor aparea aceste costuri suplimentare, cei mai afectati vor fi pacientii care vor fi obligati sa apeleze la serviciile cabinetelor particulare.

“Aceasta societate este sub directa conducere a primului ministru si a Guvernului. Deci nu este sub conducerea Ministerului Sanatatii. Este o suprastructura si are finantarea in fondurile proprii si din fondurile de stat. Fondurile proprii sunt acelea care se fac din colectarea banilor in urma acreditarilor care se dau la cabinete. Sunt niste fonduri extraordinar de mari. Noi vrem sa fim exceptati: cabinetele de medicina, cabinetele de specialitate private, cabinetele de medicina dentara si toate cabinetele private.”, a declarat dr. Delia Barbu – medic primar – presedinte CM Dentisti Timis.

Cei care doresc sa semneze petitia pot accesa linkul:

https://goo.gl/BmK92U

Share.