Respect medicilor care salveaza vieti: 7 medici pentru un singur pacient!

0

Sapte chirurgi opereaza pentru un singur pacient, asta in condititiile in care cei 90 de pacienti aflati in stare grava, se confrunta cu niste arsuri deosebite, despre care expertii veniti din alte tari spun ca nu s-au mai confruntat cu asemenea cazuri pana acum.

Banicioiu: pacientii respectivi “nu sunt in stare grava, ci intr-o stare fara precedent”

“Suntem intr-o situatie cu totul neasteptata. Cei 90 de pacienti in stare grava inseamna, de fapt, o mie de pacienti cu arsura cunoscuta pana acum. Si nu spun asta doar eu, ci o recunosc specialistii dn tara si din strainatate”, a spus Banicioiu.

Sapte chirurgi lucreaza simultan la un singur om

Ministrul Sanatatii a precizat, in ceea ce priveste dimensiunea unei echipe medicale in cazul acestor pacienti fara precedent, ca sapte chirurgi lucreaza simultan la un singur om.

“Unul la fata, altul la mana, altul, la picior, si tot asa. Francezii ne-au zis ca ei nu credeau ca pot face fata la asa ceva. Revin. O echipa are sase – sapte chirurgi. O echipa completa are cam 10-15 persoane. Numai la Floreasca sunt 40 de chirugi si 25 de rezidenti. Pe langa Spitalul de Arsi, exista clinici de chirugie plastica, reparatorie si arsuri si in marile spitale de urgenta. Spitalele au facut dovada unor echipe medicale foarte bine pregatite”, a declarat Banicioiu.

Intrebat daca Ministerul Sanatatii a facut solicitare pentru ca ranitii sa fie transportati in alte tari, ministrul Banicioiu a spus ca ministerul nu a facut o asemenea cerere, dar ca au venit experti din mai multe tari cu acest gand.

“Dupa ce au vazut ca este vorba despre cazuri cu care nu s-au mai confruntat nici ei, au renuntat. Mai mult, am spus-o si repet, noi nu ne-am opus niciunui ajutor. Si multumim tuturor care si-au oferit sprijinul”, a afirmat Nicolae Banicioiu.

7.000 de centimetri de piele stocate in banca de piele

Referitor la situatia actuala a bancii de piele, ministrul Sanatatii a spus ca, in prezent, sunt 7.000 de centimetri de piele.

“Cel mai bun este autotransplantul. Sigur ca in acest moment nu s-ar lua in calcul o astfel de interventie. Dar sa stiti ca in banca sunt 7.000 de centimetri de piele. Mai mult, sa stiti ca sistemul a fost pregatit foarte bine. In noaptea incendiului am plecat prin spitale si am vazut ca, de exemplu, albumina, atat de necesara in aceste cazuri era in stocuri suficiente, incredibile”, a spus Banicioiu.

Intrebat despre Departamentul de Chirugie Plastica de la Spitalul Floreasca, ministrul Sanatatiii a raspuns:

“Vorbim din nou depre situatii aparte. Primele 72 de ore au fost cele in care s-au facut interventii si de cateva ori pe zi. Nu era cazul sa-i transferam. Pe masura ce situatiile o vor impune, vor fi mutati in acest departament, profesorul Ioan Lascar va decide”.

Un expert francez in tratamentul arsurilor grave venit in misiune in Romania a declarat, luni seara, dupa ce a vizitat mai multe spitale din Bucuresti in care sunt pacientii raniti in incendiul de la Colectiv, ca nu au intalnit niciodata o astfel de situatie.

sursa

Share.

Leave A Reply