Socata, aceasta bautura stramoseasca, cu o aroma inconfundabila, usor acidulata, care ne incanta papilele gustative, conferindu-ne o stare de relaxare subtila, sinonima cu sentimentul confortabil de “acasa” – este iubita si apreciata de multi dintre noi. Cand ma gandesc ca sucul de soc se face in gospodarii de foarte mult timp, inca dinainte sa existe sucurile din comert, descopar inca un argument pentru cat este de benefic sa urmam si sa perpetuam obiceiurile firesti de viata.
Florile de soc anunta inceputul verii, culegandu-se in mai-iunie. Se spala si se usuca sau se folosesc proaspete. Este bine sa evitam culegerea lor de pe marginile drumurilor, deoarece gazele toxice emise de masini, se aseaza pe flori.
Compozitia chimica:
- florile de soc contin ca. 3% rutozid, cantitati mici de ulei esential, etil, izobutil si izoamil-amine, beta-D-glicozizi ai acizilor cafeic si ferulic, zaharuri, mucilagii, heterozide cianogene, tanin, saponozide, acid clorogenic, vitamina C etc.
- frunzele contin sambunigrina, aldehide glicolice, oxalati, vitamina C, izoquercetina, antociani, aminoacizi, acid citric, acid malic, acid sichimic, vitamine din complexul B etc. Scoarta contine colina, taurina, zaharuri.
Efectele terapeutice ale socului sunt: diaforetic (provoaca transpiratia), antitusiv, expectorant, emolient, imunostimulant, diuretic fara efecte secundare, digestiv, laxativ pentru copii. Fructele de soc au actiune asemanatoare cu cea a afinelor.
Terapiile cu florile de soc sunt indicate in amigdalite, boli ale aparatului respirator, bronsite cronice, gripa, raceala, reumatism, pielite, cistite, blefarite, stari febrile.
Fructele de soc au aceleasi recomandari ca si fructele de afin, si anume: in protectia vasculara, in special retidiana favorizand acuitatea vizuala si adaptarea ochiului la intuneric; in dispepsii (digestie dificila) si in diabet (ajuta la echilibrarea glicemiei); ajuta la indepartarea lichidelor interstitiale reducand astfel edemele; varice, varicoflebite, tromboflebite; actiune antiseptica intestinala si astringenta. Fructele de soc nu sunt indicate in constipatia cronica.
Reteta de socata:
- 5 litri de apa (nu recomand apa de la robinet decat daca este filtrata)
- 8-10 flori de soc fara codite
- 500 g zahar brun din trestie, zahar de cocos sau alt indulcitor natural
- 2 lamai taiate felii
Zaharul se dizolva in 2 litri de apa calda, apoi se toarna peste cealalta apa. Se adauga florile de soc, feliile de lamaie, se acopera borcanul cu tifon sau hartie si se aseaza de preferat undeva la soare, sau intr-un loc unde macar cateva ore pe zi sa bata soarele pe el. Se amesteca cu o lingura de lemn de 2 ori pe zi.
Pentru a grabi fermentarea, se pot pune cateva boabe de orez, putina paine sau o ciuperca kombucha.
Ne putem juca cu aromele adaugand ghimbir ras sau frunze de menta.
Dupa ce a fermentat se pune in sticle de sticla si se pastreaza la frigider.
Socata se poate face pe tot parcursul anului si din flori uscate.
Optati pentru aceasta bautura delicioasa pentru a va racori si vitaminiza copiii, serviti musafirii cu ea si povestiti si altora, pentru a nu se pierde acest obicei frumos si sanatos!
Cu respect pentru sanatate,
Anisia Vorinca, nutritionist-dietetician, contributor Televiziunea Medicala
Anisia Vorinca este nutritionist-dietetician licentiat, masterand in cadrul programului de
Nutritie Clinica si Comunitara al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara si
membra in Asociatia Dieteticienilor din Romania. Serviciile oferite sunt de consiliere profesionala in
domeniul nutritiei si dieteticii, pentru un stil de viata sanatos, scadere si crestere in greutate,
dietoterapie in functie de afectiune, nutritia femeii gravide, nutritie pediatrica, nutritie geriatrica,
nutritie oncologica, nutritie sportiva, consultanta nutritionala in gradinite si scoli, sustinerea de seminarii si cursuri de nutritie.
https://www.facebook.com/Nutritionist-Dietetician-Anisia-Vorinca-1615743205362524/