Ministerul Sanatatii are in vedere in cel mai scurt timp sa revizuiasca modalitatea de organizare si desfasurare a rezidentiatului

3

Ministerul Sanatatii sustine introducerea rezidentiatului pe post in fiecare judet pentru a se reduce deficitul de medici si pentru a creste integrarea viitorilor specialisti in sistemul medical de pe plan local.

„In urma implementarii acestui demers, spitalele aflate in subordinea administratiilor locale vor avea posibilitatea sa isi completeze numarul de medici care le lipsesc in specialitatile in care in prezent nu pot asigura serviciile medicale necesare in regiunea respectiva. In acest caz rezidentul va fi angajat in spitalul municipal sau judetean in care opteaza pentru post si unde isi va face si rezidentiatul. Asadar, medicul respectiv va lucra in unitatea sanitara in care urmeaza sa-si ocupe postul, se integreaza in comunitate si acopera deficitul de specialisti pentru domeniul medical in care nu sunt doctori suficienti”, a declarat Tamara Ciofu, deputat PSD.

PSD a solicitat Ministerului Sanatatii schimbarea modalitatii de desfasurare a sistemului de rezidentiat.

In raspunsul transmis de Ministerul Sanatatii se arata ca in urma intalnirii ministrului Sorina Pintea cu rectorii universitatilor de medicina si farmacie „s-a convenit asupra aspectelor principale privind adaptarea O.G. nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului la cerintele actuale ale retelei de asistenta medicala, inclusiv in ceea ce priveste deficitul de specialisti, largirea bazei de specialisti”.

Ministerul Sanatatii are in vedere in cel mai scurt timp sa revizuiasca modalitatea de organizare si desfasurare a rezidentiatului

De asemenea, se precizeaza ca „Ministerul Sanatatii are in vedere in cel mai scurt timp sa revizuiasca modalitatea de organizare si desfasurare a rezidentiatului”

„Din informatiile pe care le-am analizat si in urma discutiilor cu medicii din mai multe zone ale tarii, aceasta situatie se identifica in fiecare judet. Acesta este si motivul pentru care, consider ca ar fi mult mai bine daca rezidentii ar fi direct introdusi in activitatea spitalului de la nivel local in care urmeaza sa lucreze. De aceea este important sa avem examenul de rezidentiat pentru ocuparea de posturi la nivel local si astfel fiecare medic sa aiba locul de munca asigurat, iar comunitatea sa nu mai sufere din cauza lipsei medicilor specialisti. In acelasi timp, prin realizarea acestui tip de rezidentiat se va putea rezolva si problema deficitului de medici sportivi din cadrul cabinetelor medicale scolare”, a subliniat Tamara Ciofu.

Deputatul Tamara Ciofu a discutat cu mai multi colegi medici din diferite zone ale tarii si nu exista spital in teritoriu unde sa nu se inregistreze deficit de personal specializat, fie ca este vorba de pediatrie, medicina interna, radiologie si imagistica sau terapie intensiva.

Share.