Rezident pe un salariu de mizerie! "De ce nu va faceti liftier?"

Rezident pe un salariu de mizerie! “De ce nu va faceti liftier?”

0

Un medic rezident acuza: catre pacient se intorc doar 5-10 la suta din banii din sistemul medical! “Exista resurse pentru salariile medicilor”, sustine Iulian Laurentiu Tiripa, numai ca… se fura!

Rezident: nu sunt de acord cu cei care spun ca nu sunt bani in sistemul medical!

“Consider ca pentru munca, pe care pe care o facem, sacrificiul, riscul pe care ni-l asumam, trebuie sa fim rasplatiti. Nu sunt de acord cu cei care spun ca nu sunt bani in sistemul medical. Cei care au facut auditul sistemului sanitar romanesc stiu ca exista foarte multi bani. Sistemul ia foarte multi bani de la populatie: o data ia de la salariat si mai mult ia de la angajator. Bani exista, problema e sa nu se mai fure!”, spune doctorul Iulian Laurentiu Tiripa, de loc din Braila, rezident in anul trei la Spitalul Clinic de Urgente pentru Copii „M.S. Curie” din Bucuresti.

„Eram de garda, urcam cu liftul. A auzit liftiera salariul meu. Mi-a zis razand: «De ce nu va faceti liftier, ca noi castigam mai bine?!». E deja o bataie de joc! Eu sunt sigur ca exista resurse pentru salariile medicilor. Nu cred in manifestarea de pe Internet, s-a vazut la manifestarea din strada, unde n-au prea fost oameni, cata ipocrizie exista pe Facebook”, adauga tanarul rezident, in varsta de 28 de ani, originar din Braila.

O experienta urata – a vrut sa-si ia o locuinta prin programul «Prima Casa». Facilitati pentru un medic rezident? Vorbe in vant! „E imposibil sa-ti iei casa ca medic rezident, Am incercat programul «Prima Casa», dar cu salariul meu… M-au intrebat daca nu am o prietena, o sotie care lucreaza in alt domeniu mai bine platit. Nu a fost cazul. Mi-au zis ca ma incadrez in 6.000 de euro, ori stiti foarte bine cat costa o casa. Apoi, statul nici macar sporurile nu ni le dau”.

Rezident: cine e de vina? Si medicii, si statul, si pacientii!

Cine este de vina pentru situatia in cae a ajuns sistemul medical? „Toti avem aceeasi vina si medicii, si statul, si pacientii. Statul prin furtisag si nesimtire, doctorii prin comportamentul inadecvat de multe ori, prin faptul ca unii sunt la fel de hoti ca si statul, pacientii pentru ca nu inteleg si nu lupta pentru binele lor. Pacientii cred ca in cazul in care lupti pentru binele medicilor, lupti pentru sistemul medical, dar de fapt lupti pentru sanatatea ta, pentru ca, pana la urma, noi supravietuim. Ca medici, avem solutia de a pleca si cand nu mai putem plecam, pacientii, din pacate, nu au posibilitatea asta.”, este opinia acestui medic rezident.

Rezident: daca nu s-ar mai fura, ar fi suficienti bani pentru aparatura, salarii, medicamente

„Ideea e ca se fura de la fiecare nivel, din momentul in care pleaca banul de la asigurat, pana in momentul in care ajunge la pacient. in realitate, se intorc catre pacient doar 5-10 la suta din banii din sistemul medical, inclusiv, practic, catre salariile noastre. Solutia este sa nu se mai fure! Daca nu s-ar mai fura, ar fi suficienti bani si pentru aparatura, si pentru salarii, si pentru medicamente, si pentru orice”, considera acest medic rezident.

“E jenant sa auzim ca sistemul nu are bani, dar vedem cum se fac licitatii pe niste sume exorbitante pentru tot felul de mizilicuri. E jenant sa vedem cum papuci de unica folosinta ajung la 100 de euro bucata. E un sistem atat de usor de parazitat. Solutia ar fi sa faci o autoritate de control sa stopeze furturile, sa creezi niste inspectori incoruptibili, sa le dai un salariu extrem de mare si sa nu isi riste un asemenea job pentru o mizerie de spaga”, adauga doctorul.

Strainatatea ca alternativa pentu un rezident: “suntem incurajati sa plecam!”

Se tot vorbeste de exodul medicilor, care a lasat multe unitati sanitare fara specialisti! “Deja am propunerea de a pleca in strainatate, in Germania si Austria, pe care probabil o voi onora, atata timp cat suntem incurajati sa plecam, prin faptul ca nu se iau masuri si nu ni se creeaza niste conditii de viata. Foarte multi colegi si prieteni au plecat deja. Toti mi-au zis ca nu doresc sa se intoarca. Ei lucreaza 8 ore pe zi, li se platesc orele suplimentare, garzile, noua nu! La noi se considera ca esti intr-un sistem de formare si, practic, se considera ca munca ta nu trebuie platita. Rusinos!”, a declarat Iulian Laurentiu Tiripa.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.