Rezidentiat 2016: o noua sesiune in luna mai

Rezidentiat 2016: locurile ramase neocupate la Rezidentiatul din toamna sunt scoase la concurs in luna mai

0

Absolventii de medicina, medicina dentara si farmacie care nu au reusit sa promoveze concursul national de Rezidentiat din luna noiembrie 2015 sau cei care nu au reusit sa obtina un loc sau un post in sistemul de sanatate, vor avea posibilitatea sa dea un nou examen pe 22 mai 2016.

Concursul de Rezidentiat va avea loc la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures

„Ministerul Sanatatii organizeaza, la data de 22 mai 2016, concursul de intrare in rezidentiat in domeniul medicina, pentru locurile neocupate in sesiunea 15 noiembrie 2015. Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures a fost desemnata ca fiind singurul centru universitar care va organiza la nivel national acest concurs, care se va desfasura dupa tematica celui din sesiunea noiembrie 2015”, a transmis UMF Targu Mures.

Decizia a fost luata dupa discutiile purtate cu ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, care a precizat ca examenul din mai va pastra tematica din 2015.

„In acest an, vom avea doua sesiuni. Prima se va datora faptului ca au ramas locuri neocupate la Rezidentiatul de anul trecut si cred ca venim in sprijinul absolventilor din anii precedenti ca sa nu fie obligati sa invete o noua tematica, cum va fi cea din toamna. Universitatea din Mures a fost extrem de generoasa in aceasta oferta si ii multumesc”, a declarat Patriciu Achimas-Cadariu, citat de Agerpres.

Astfel, examenul din mai va fi, practic, ultimul sustinut dupa vechea bibliografie si este de asteptat ca cei care il vor sustine sa nu aiba dificultati in a-l promova, avand in vedere ca este vorba de candidati care au obtinut punctaj de trecere in sesiunea din toamna, insa nu au mai prins locuri, pentru ca numarul acestora a fost mai mic decat cel al absolventilor care au promovat.

Cei mai multi absolventi care vor sustine examenul din mai provin din randul celor care au candidat pentru un loc in Centrul Universitar Bucuresti, acolo unde numarul celor care au obtinut punctaj de promovare a depasit cu mai mult de 150 numarul locurilor disponibile scoase la concurs.

Cei in cauza s-au considersat nederptatiti si au solicitat Ministerului Sanatatii fie suplimentarea locurilor in Centrul Universitar Bucuresti, fie sa fie redistribuiti fara examen pe locurile ramase vacante in celelalalte centre universitare, avand in vedere ca sustinusera deja concursul si obtinusera punctaj de promovare.

Pentru niciuna dintre cele doua variante nu exista insa acoperire legala, singura solutie fiind sustinerea unui nou examen, pe aceeasi tematica, pentru ocuparea locurilor ramase vacante in celelalte centre univesitare.

Modificarea prevederilor legislative, astfel incat variantele solicitate de absolventi sa poat fi puse in aplicare, este un proces anevoios, asa ca s-a luat decizia organizarii acestei sesiuni extraordinare, iar zilele acestea s-a anuntat oficial ca examenul va avea loc pe 22 mai, in Centrul Universitar Targu Mures.

Medicinistii vor descentralizarea Rezidentiatului In luna februarie, studentii la medicina i-au solicitat ministrului Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, organizarea descentralizata a examenului de Rezidentiat in cele sase centre universitare.

Ei spun insa ca vor subiecte unice pe tara, nu facute de fiecare centru universitar in parte, asa cum s-a intamplat in anii precedenti.

Studentii de la Federatia Asociatiilor Studentilor la Medicina din Romania au cerut ca subiectele sa fie stabilite la nivel national, dintr-o comisie alcatuita din membrii celor sase universitati.

„Subiectele vor fi elaborate din Compendiul nou aprobat”, arata comunicatul. Tematica din 2016, publicata si pe site-ul MS.

Totodata, tematica de concurs va fi publicata si pe pagina Ministerului Sanatatii, nu doar in ziarul Viata Medicala, in cel mai scurt timp.

„Studentii i-au mai solicitat ministrului ca repartitia concurentilor sa se faca pe fiecare centru, in functie de punctajul descrescator si, dupa acest proces, acestia sa poata opta si pentru locurile ramase neocupate la nivel national, in urma unei repartitii conform unui clasament national”, arata Ministerul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii a fost de acord, in principiu, cu solicitarile venite din partea tinerilor medici, dar le-a cerut acestora un document scris cu toate solicitarile stabilite in cadrul intalnirii. De asemenea, s-a convenit ca, la inscriere, candidatul sa semneze o declaratie prin care isi exprima acordul cu privire la noile conditii de organizare si desfasurare a concursului.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.