Organizarea si finantarea examenului de rezidentiat 2019 a fost adoptat de Camera Deputatilor

1

In unanimitate, a fost adoptat, marti, proiectul privind modificarea ordonantei de urgenta care va permite organizarea in acest an al examenului de Rezidentiat 2019 in data de 8 decembrie iar cifra de scolarizare este aprobata prin hotararea Guvernului.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 18/2009. Astfel, proiectul introduce, printre altele, prevederi in sensul ca cifra de scolarizare pentru rezidentiat pentru anul 2019 sa fie aprobata prin hotarare a Guvernului.

Aceasta cifra va fi egala cu numarul absolventilor de medicina cu diploma de licenta. Ministerul Finantelor Publice asigura resursele financiare necesare scolarizarii prin rezidentiat la nivelul cifrelor de scolarizare aprobate.

In forma actuala a legii, cifra de scolarizare se aproba anual prin ordin comun al ministrului Sanatatii si al ministrului Educatiei.

Cifra de scolarizare va fi cel putin egala cu numarul absolventilor de medicina generala, farmacie si medicina dentara.

Pentru anul 2019, prin derogare, concursul national pentru admiterea in rezidentiatul pe locuri si pe posturi se organizeaza in temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sanatatii.

Proiectul prevede ca spitalele pot sa faca de acum incolo pregatirea rezidentilor, degrevand universitatile de numarul mare de rezidenti existenti.

O alta prevedere introdusa este ca dupa promovarea examenului si dupa expirarea stagiului minim aferent specialitatii, ministrul Sanatatii confirma prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, dupa caz, in cel mult 30 zile lucratoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizata pentru specialitatea respectiva.

Camera Deputatilor este for decizional.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Organizarea si finantarea examenului de rezidentiat 2019 a fost adoptat de Camera Deputatilor • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.