Rezidentiat 2019 – Modificari aduse fata de alti ani

1

Anul acesta la Examenul de Rezidentiat vor fi aduse mai multe modificari fata de anii precedenti. Astfel, numarul de locuri la rezidentiat va fi egal cu al absolventilor, examenul se va da fara semnatura ministrului Educatiei, iar de anul viitor, doar Ministerul Sanatatii se va ocupa de acest examen.

Rezidentiat 2019 – Mai multe locuri

Din anul 2020 doar Ministerul Sanatatii se va ocupa de examenul de Rezidentiat. Totodata, numarul de locuri la Rezidentiat va fi egal cu cel al absolventilor iar examenul se va da fara semnatura ministrului Educatiei.


Admiterea la rezidentiat va avea loc in a treia duminica a lunii noiembrie

Propunerea legislativa pentru modificarea OG 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului stabileste ca, la nivel national, incepand din anul 2020, admiterea la rezidentiat va avea loc in a treia duminica a lunii noiembrie.

„Ministerul Sanatatii organizeaza admiterea in rezidentiat pe locuri si pe posturi, prin concurs national, in a treia duminica a lunii noiembrie, iar admiterea in rezidentiatul in medicina de familie, prin test de selectie, se va face pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al Ministerului Sanatatii si al Ministerului Educatiei Nationale, cu exceptia anului 2019. Ministrul Finantelor asigura resursele financiare necesare scolarizarii prin rezidentiat la nivelul cifrelor de scolarizare aprobate. Concursul se organizeaza pe baza unei metodologii unice elaborata de universitatile de medicina si farmacie, aprobata de senatele universitare”, prevede actul normativ.

Rezidentiat 2019 – Concursul de Rezidentiat va avea loc in 8 Decembrie 2019

Pentru anul in curs, concursul pentru rezidentiat se va desfasura la 8 decembrie, asa cum era stabilit. Totodata, medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti, respectiv farmacistii rezidenti, care ocupa prin concurs posturi de asistent de cercetare stiintifica, efectueaza pregatirea in afara normei de baza, cu pastrarea tuturor drepturilor de rezident.

De asemenea, actul normativ adoptat de Senat mai prevede ca „cifra de scolarizare pentru rezidentiat pentru anul 2019 se aproba prin hotarare a Guvernului, aceasta cifra fiind egala cu numarul absolventilor de medicina cu diploma de licenta”. O noua propunere introdusa in proiectul de lege arata ca, incepand cu seria de rezidenti noiembrie 2020, examenul poate fi sustinut in termen de maximum trei ani de la data incheierii programului de pregatire, iar proba scrisa va consta din subiecte unice pe tara, avand o pondere de 50% din media tuturor probelor de examen. O alta modificare se refera la pregatirea in rezidentiat.

„Pregatirea in rezidentiat se desfasoara in mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultati de medicina, medicina dentara si farmacie acreditate, prin departamentele de invatamant postuniversitar medical, medico-dentar si farmaceutic, inclusiv in cabinete medicale individuale de medicina de familie, precum si in unitati sanitare ale ministerelor cu retea sanitara proprie sau in unitati sanitare aflate in administrarea unitatilor publice locale”, este cuprins in proiectul adoptat de Camera Deputatilor.

Institutiile de invatamant superior cu facultati de medicina, medicina dentara si farmacie acreditate, propun Ministerului Sanatatii coordonatorii de program de rezidentiat, directorii de program, precum si responsabilii de formare, inclusiv in cabinete medicale individuale de medicina de familie, precum si in unitati sanitare ale ministerelor cu retea sanitara proprie sau in unitati sanitare aflate in administrarea unitatilor publice locale.

Pentru programul de rezidentiat in specialitatea medicina de familie sunt nominalizati coordonatori de program cadre didactice universitare (profesor, conferentiar, sef de lucrari) in specialitatea medicina de familie, medicina interna sau pediatrie. Nominalizarea coordonatorilor de program se face de catre institutiile de invatamant superior din domeniul sanatatii acreditate si cu avizul colegiilor profesionale.

O alta modificare prevede ca, dupa promovarea examenului si dupa expirarea stagiului minim aferent specialitatii, ministrul sanatatii confirma prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, dupa caz, in cel mult 30 zile lucratoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizata pentru specialitatea respectiva.

Potrivit documentului, medicii, medicii dentisti si farmacistii care aleg posturi in specialitate sunt confirmati prin ordin al ministrului sanatatii, devenind rezidenti pe post in specialitatea respectiva, cu pregatire in centrul universitar ales.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Rezidentiat 2019 – Modificari aduse fata de alti ani • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.