Rezidentiat 2019 – care sunt cele mai cautate specializari

1

Rezidentiat 2019 va avea loc in data de 8 decembrie iar cele mai cautate specializari, la care concurenta este destul de mare, sunt si cate sase candidati pe loc.

Pana acum, pentru concursul de Rezidentiat 2019, cele mai cautate specializari si cea mai mare concurenta au fost pana acum, in Bucuresti.

Rezidentiat 2019 – Cele mai cautate specializari

Cele mai cautate specializari pentru Rezidentiat in Romania, in acest moment, sunt Cardiologia, Endocrinologia si Gastroenterologia.

Anul trecut, 8500 de absolventi de Medicina au sustinut examenul de rezidentiat. Ministerul Sanatatii a aprobat 5400 locuri pentru Medicina, Farmacie si Medicina dentara.
La intrebarea “Ce specialitate vrei sa alegi la Rezidentiat 2018?” au raspuns peste 3.100 de persoane, cele mai multe din Romania, dar si din Marea Britanie, Germania, Italia sau Spania

Psihiatria (7,64 la suta), Cardiologia (6,87 la suta) si Dermatovenerologia (5,61 la suta) sunt specialitatile cele mai dorite de medicii la concursul de Rezidentiat, conform unui sondaj efectuat in 2018 de Grile-Rezidentiat.ro.

De asemenea, anul trecut, la examenul de Rezidentiat, cea mai mare concurenta este pentru posturile scoase la concurs in Bucuresti. In Capitala, 6 candidati concureaza pe un post la medicina dentara, 2 pe un post la Medicina generala si 2 pe post la Farmacie.

Locuri Rezidentiat 2019

E deficit major de medici, dar sunt mai putine locuri pentru ei
Potrivit anexelor ordinelor de ministru publicate de Ministerul Educatiei, numarul locurilor scoase la concurs pentru rezidentiat 2018 a fost de 5.400. In 2019 numarul de locuri pentru Rezidentiat a scazut pana la 4.710, cu 18% mai mic, fara nicio justificare.
Cu toate ca sunt multi absolventi, statul nu reuseste sa le faca loc in spitale. Desi am avea nevoie de peste 13 mii de specialisti, peste 20 la suta dintre cei care dau Rezidentiatul nu vor putea profesa in spitalele de stat.
Totusi, legea prevede ca numarul locurilor scoase la concurs trebuie sa fie egal cu cel al absolventilor, iar pana la examen au mai cateva saptamani Potrivit calendarului acestui examen, pe 28 octombrie 2019 ar fi inceput inscrierile, care dureaza pana pe 11 noiembrie.

Toate acestea in conditiile in care Guvernul declara anul trecut ca:

„In prezent Romania se confrunta cu un deficit major de medici specialisti, deficit care se va adanci in urmatorii ani, numarul acestora posibil sa atinga cifra de 12.000 de specialisti in urmatorii 15 ani. Avand in vedere ca migratia personalului de specialitate medico-sanitar bine pregatit si cu experienta profesionala este o realitate care isi pune amprenta asupra sistemului public sanitar, in vederea asigurarii unui cadru coerent institutional si necesar pentru asigurarea formarii acestei categorii profesionale in toate activitatile medicale necesare unui sistem sanitar adecvat, se impune majorarea cifrei de scolarizare aferenta pentru pregatirea in rezidentiat”.

Taxa rezidentiat 2019

Ministerul Sanatatii a publicat un proiect de ordin care stabileste exact cuantumul taxei de participare la concursul de rezidentiat pe post si pe loc in medicina, medicina dentara si farmacie, sesiunea 8 decembrie 2019. Acesta va intra in vigoare dupa ce va fi publicat in Monitorul Oficial.
Potrivit proiectului de Ordin, care este pus in dezbatere publica pana in 18 la Rezidentiat 2019, sesiunea din 8 decembrie, cuantumul taxei de participare la concursul de rezidentiat pe post si pe loc in medicina, medicina dentara si farmacie va fi de de 400 lei/participant, la fel ca anul trecut.

sursa

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Rezidentiat 2019 – care sunt cele mai cautate specializari • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.