Rezidențiat descentralizat, din 2011

0

239_articolCSEKE Attila, ministrul Sănătăţii a semnat cu rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România un protocol privind adoptarea unor măsuri pentru îmbunătăţirea învăţământului medical

 

Ministrul Sănătăţii a avut o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Universităţilor de Medicină şi Farmacie pe tema pregătirii concursurilor de Rezidenţiat din anii 2010 şi 2011

 

Conform protocolului, începând cu 2011, concursul de Rezidenţiat va fi organizat descentralizat, centrele universitare fiind responsabile în formarea medicală de specialitate.

 

“Semnarea protocolului reprezintă un angajament important al Ministerului Sănătăţii şi al universităţilor pentru descentralizare, care va aduce o accesibilitate mai facilă la concursul de Rezidenţiat a viitorilor candidaţi şi o reformă profundă în organizarea acestui concurs, începând de anul viitor”,a declarat CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii.

 

Descentralizarea Rezidenţiatului va însemna eficientizarea pregătirii în concurs. În premieră, subiectele de examen vor fi proprii pentru fiecare universitate, dar bazate pe o tematică comună şi respectând o metodologie unică, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

 

Pentru anul viitor, metodologia, bibliografia şi noua curiculă pentru specialităţile la care perioada de Rezidenţat  a fost scurtată vor fi realizate de către reprezentanţii universităţilor de medicină şi farmacie până cel târziu la data de 1 decembrie 2010, astfel încât absolvenţii de medicină şi rezidenţii să poată cunoaşte din timp noile reglementări.

 

Ministrul Sănătăţii a verificat stadiul la care s-a ajuns cu pregătirea concursului de Rezidenţiat de anul acesta, în data de 21 noiembrie a.c., conform metodologiei cunoscute.

 

În sesiunea din 2010, absolvenţii universităţilor de medicină şi farmacie vor putea concura pe un număr de 3505 locuri şi posturi, dintre care 2984 locuri şi 521 posturi.

 

Ministerul Sănătăţii va scoate la concurs 2740 locuri pentru medicină, 175 locuri pentru medicină dentară şi 69 pentru farmacie.

 

La acestea se vor adăuga cele 469 posturi scoase la concurs pentru medicină şi 52 posturi pentru farmacie.

 

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii pune accent pe pregătirea medicilor specialişti în domeniile deficitare. Este nevoie de mai mulţi specialişti în spitalele din ţară şi din această cauză au fost luate două măsuri importante: reducerea cu un an a duratei de Rezidenţiat pentru 36 de specialităţi şi eliminarea Rezidenţiatului cu durata de 7 ani.

Sursa: ms.ro – comunicat de presă

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.