Rezidentiatul: cum sunt unii prejudiciati (VIDEO)

Rezidentiatul: cum sunt unii prejudiciati (VIDEO)

0

Ridica tonul: nu mi se pare normal, o spune deschis! Rectorul unei UMF anunta ca rezidentiatul nu va fi tratat cu toata seriozitatea de universitati decat atunci cand…

Raica: nu mi se pare normal sa fie prejudiciati unii pentru sa se indeplineasca sarcini care, de fapt, apartin Ministerului Sanatatii

Este un urias efort organizatoric – trebuie pregatite materiale, sali, intrebari! Prof.univ.dr. Marius Raica, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara, precizeaza, intr-un interviu acordat pentru Televiziunea Medicala: “In primul rand, conform acestei cutume nescrise, bineinteles ca se efectueaza un contract cu Ministerul Sanatatii, se stie ca noi apartinem de Ministerul Educatiei, pot sa va spun foarte clar cea mai importanta dintre ele (masurile organizatorice luate de UMF Timisoara – n.r.): un colectiv de aproximativ 15 oameni sunt scosi din orice alta atributie, in prima jumatate a lui noiembrie, ca sa organizeze rezidentiatul, un colectiv de 30 de oameni, cei care sunt inchisi, se stie, la facut de intrebari, sunt scosi din functie in saptamna in care se intampla acest lucru, timp in care cu studentii si cu ceilalti, rezidentii, tin ore altii. Aici ati observat ca am ridicat un pic tonul, pentru ca nu mi se pare normal sa fie prejudiciati unii pentru ca sa se indeplineasca sarcini care, de fapt, apartin Ministerului Sanatatii“.

Rezidentiatul sa nu mai fie un hibrid intre Sanatate si Educatie!

“Trecand peste toata aceasta poveste, rezidentiatul, pot sa o spun deschis, nu va fi tratat cu toata seriozitatea de universitati atata timp cat rezidentii nu sunt integral ai Ministerului Educatiei si nu sa fie un hibrid intre Sanatate si Educatie”, afirma rectorul UMF Timisoara.

Privind lucrurile din punct de vedere financiar, prof.univ.dr. Marius Raica afirma ca “primim banii integral din taxele care se depun la minister de catre participanti, nu am niciun comentariu, intotdeauna ni s-au rambursat toate umele pe care le-am cheltuit in limita cheltuielilor eligibile“.

Raica: Nu cred ca, in prezent, MS are disponibilitatea de a ceda integral rezidentiatul

La inceputul acestui an facea valva o declaratie a rectorului Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, profesorul Ioanel Sinescu:

“In momentul de fata, România este singura tara din Uniunea Europeana in care rezidentiatul apartine, de ani de zile, Ministerului Sanatatii. Or, Ministerul Sanatatii nu are atributii de educatie. (…) Anul acesta se va intampla, va trece de la Ministerul Sanatatii la universitati. Salariile se vor da de catre Ministerul Sanatatii. Educatia asigura pregatirea si elibereaza diploma prin universitati”, potrivit Mediafax.

Insa, pentru rezidentiatul 2015, s-a comunicat clar ca “Ministerul Sanatatii organizeaza duminica, 15 noiembrie 2015, concurs national de intrare in rezidentiat in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie”. Se va intampla aceasta trecere, de la Ministerul Sanatatii la cel al Educatiei, eventual, la anul?

“Din acest punct de vedere, mi-e greu sa spun pentru ca am avut primele discutii inca in urma cu patru-cinci ani vizavi de formarea rezidentilor, cu atat mai mult cu cat Ministerul Educatiei este singurul abilitat sa elibereze diplome de absolvire a unui studiu. La ora actuala, se primeste printr-un ordin de… da, gata esti specialist, dar nu primeste o diploma propriu-zisa, ci doar ca a absolvit primul an, anul de curs de rezidentiat, care este departe de a fi… bun, i se recunoaste in strainatate, ceea ce se vede, din pacate, pe vreo 22.000 de medici si nici nu mai stiu cate asistente medicale, insa cred ca asta e o alta problema”, ne-a declarat prof.univ.dr. Marius Raica.

“Nu cred ca, in prezent, Ministerul Sanatatii are disponibilitatea de a ceda integral, dar este un nu cred, mai degraba decat un nu stiu. Nu pot face predictii despre viitor”, pune punct discutiei pe aceasta tema rectorul timisorean.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.