Rezidentiatul - o eroare facuta de Romania la negocierile de aderare la UE

Rezidentiatul – o eroare facuta de Romania la negocierile de aderare la UE

1

Examenul de rezidentiat pentru absolventii de medicina este rezultatul unei erori facute de Romania in timpul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, conform rectorului  Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, profesor doctor Leonard Azamfirei.

“Rezidentiatul este o chestiune mult discutata in Romania, a fost o eroare pe care Romania a facut-o in momentul negocierilor pentru aderarea la UE pe domeniul sanatate. Suntem legati de o legislatie europeana care ar fi permis Romaniei, daca ar fi facut demersurile necesare, sa o schimbe intr-un mod specific. Paradoxul pe care il avem este ca absolventii de medicina nu pot profeseze in Romania, dar pot profesa in alta parte. Solutia este o presiune care trebuie sa existe dinspre Romania spre Uniunea Europeana de a reaseza acest lucru in zona in care este asezata medicina dentara si farmacia. Ei cand termina au drept de practica, medicii generalisti nu au, ceea ce este anormal. A fost o greseala birocratica pe care o platim acum. Trebuie sa fie o negociere a Romaniei cu UE pentru schimbarea acestei directive”, a sustinut Leonard Azamfirei.

Rezidentiatul este o chestiune depasita

Reactia rectorului UMF Targu Mures a venit pe fondul declaratiilor facute, sambata, in cadrul Conferintei Nationale de Farmacoeconomie si Management Sanitar (CNFMS) de la Targu Mures, de catre seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), dr. Raed Arafat, potrivit carora Rezidentiatul este o chestiune depasita, care nu face altceva decat sa indeparteze medicii tineri.

Suntem singura tara care scoate medicul la 6 ani, daca nu trece acest examen de Rezidentiat

“Examenul de admitere in Rezidentiat este o chestiune depasita. A trecut timpul peste ea si trebuie sa incepem sa ne gandim la solutii mai ales acolo unde avem lipsa de personal. Suntem singura tara care scoate medicul la 6 ani, daca nu trece acest examen de Rezidentiat — poate ca il doare capul de dimineata, poate ca nu se simte bine — nu trece examenul, il aruncam in strada. El are diploma de medic, atentie! Si vine o tara care ii ia pe toti acestia, le plateste curs de limba si ii introduce in rezidentiat fara concurs. O tara care stie sa isi planifice viitorul si stie foarte bine ce are de facut. Ia medicii tineri pe care noi ii lasam in strada si ii baga in spitale sa ajute medicii chirurgi, anestezisti etc., iar noi nu vrem sa ii luam in spitale. Am reusit in 2010 sa facem un regulament pentru medicii sub supraveghere, nimeni nu a vrut sa ii ia sa lucreze cu ei. Si pierdem in fiecare an zeci, nu vreau sa spun chiar sute, de medici pe care ii iau altii”, a sustinut dr. Raed Arafat.

Acesta a aratat ca in curand Italia va avea nevoie mare de medici pe fondul pensionarilor masive din sistem si ca daca pana acum aceasta tara a atras mai ales asistentii medicali din Romania, acum va atrage medicii.

“Italia nu avea nevoie de medici, dar acum un numar mare de medici incepe sa se pensioneze. Avea nevoie de asistenti, acum are nevoie de medici si recruteaza medici din afara. In Romania e foarte usor, si cu limba si ca medicul sa isi ia bagajul sa plece, asa cum au facut asistentii. Numai in UPU Targu Mures am schimbat garnitura de asistenti o data si jumatate integral, au plecat spre Italia. Oameni pe care i-am pregatit, i-am format. Am pierdut 100% asistentii in decurs de 3-4 luni si apoi am mai pierdut 50% dintre cei pe care i-am angajat dupa ce i-am pregatit”, a afirmat seful DSU.

Arafat crede ca problema celor care fac politici de personal in Romania este ca nu constata si nu previzioneaza necesitatea pentru o mai mare flexibilitate a sistemului.

Seful DSU considera ca Rezidentiatul ar trebui sa fie un fel de interviu, cu evaluari ale rezidentului la 6 luni, apoi la un an, asa cum se face in state precum Germania, Ungaria etc. si ca nu se poate ca un centru de medicina de urgenta cum e Targu Mures sa primeasca doar 1-2 rezidenti pe an, avand in vedere capacitatea de pregatire pe care o are.

sursa

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Ministerul Sanatatii are in vedere in cel mai scurt timp sa revizuiasca modalitatea de organizare si desfasurare a rezidentiatului • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.