Rezultate promitatoare pentru vaccinul-candidat anti-COVID-19 al companiei Valneva, in cadrul unui studiu clinic de faza 3

0

Compania franco-austriaca Valneva anunta rezultate incurajatoare in ceea ce priveste rezultatele studiului clinic de faza 3 a vaccinului-candidat impotriva COVID-19.

In cadrul cercetarii, Valneva a comparat vaccinul sau cu cel al companiei AstraZeneca, iar serul denumit VLA2001, a demonstrat “o superioritate fata de vaccinul AZD1222 prin prisma titrului de anticorpi neutralizanti (…), precum si o non-inferioritate in privinta seroconversiei (SCR mai mare de 95% in cele doua grupe vaccinate) la doua saptamani dupa a doua injectie (in cea de-a 43-a zi) la adulti cu varste de peste 30 de ani”, potrivit reprezentantilor companiei.

Reactie mai ampla a celulelor T

Studiile Valneva au mai relevat ca reactia celulelor T – ce formeaza acea parte a sistemului imunitar implicata in imunitatea pe termen lung – este mai ampla si a generat mai putine efecte secundare in comparatie cu vaccinul AstraZeneca. Insa, in niciunul din cele doua grupuri (vaccinate cu serul Valneva, respectiv cu AstraZeneca) nu s-a inregistrat niciun caz sever de COVID-19. Asta inseamna ca ambele vaccinuri previn formele grave cauzate de varianta dominanta Delta.

Vaccinul a fost “in general bine tolerat”

La studiu au participat 4.012 de voluntari cu varste de peste 18 ani din Marea Britanie.Vaccinul-candidat dezvoltat de Valneva a fost “in general bine tolerat” si “profilul de toleranta al serului VLA2001 s-a dovedit a fi mai favorabil, intr-o maniera statistica semnificativa, in comparatie cu celalalt vaccin utilizat in studiu”, au precizat reprezentantii companiei franco-austriece.

“Aceste rezultate confirma avantajele adeseori asociate cu vaccinurile pe baza de virus complet inactivat”, a declarat CEO-ul Valneva, Thomas Lingelbach.

Potrivit lui Lingelbach, vaccinul acestei companii ar putea avea o contributie importanta in combaterea pandemiei de COVID-19.

Valneva va face studii clinice si pentru grupa de varsta varsta 5-12 ani

Reprezentantii Valneva au anuntat ca vor realiza studii clinice si cu copii din grupa de varsta 5-12 ani si ca doresc sa evalueze performantele vaccinului VLA2001 in randul persoanelor care au nevoie de o doza de supra-rapel. Totodata, acest ser ar putea fi utilizat ca “o alternativa de vaccinare pentru persoanele care nu au fost inca imunizate”, a precizat Thomas Lingelbach.

“Este vorba despre o abordare mult mai traditionala privind fabricarea vaccinurilor decat pentru serurile care au fost administrate pana in prezent in Marea Britanie, Europa si Statele Unite, iar rezultatele sugereaza ca acest vaccin-candidat este pe cale sa joace un rol important in lupta contra pandemiei”, a declarat Adam Finn, coordonatorul studiului clinic realizat de Valneva si profesor de pediatrie la Universitatea Bristol.

Valneva a depus dosarul privind cererea de autorizare initiala de catre agentia de sanatate britanica si va cere si autorizare din partea Agentiei Europene a Medicamentului.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.